Spălarea și păstrarea în condiții optime a pernelor și prosoapelor

Acum, că atât de râvnita vară și-a revărsat peste noi copleșitoarele-i călduri, este cel mai bun prilej de a profita din plin de vremea favorabilă pentru o curățenie cât mai temeinică. Știați că 10% din greutatea unei perne vechi de numai doi ani o reprezintă praful, acarienii și murdăria acestora, adunate de-a lungul timpului? Chiar dacă aceste lucruri nu se văd cu ochiul liber, nu înseamnă că ele nu există și că nu pot provoca probleme de sănătate. Din acest motiv se recomandă ca o dată la 3 – 4 luni, sau măcar de două ori pe an, să spălați toate pernele din casă la programul delicat al mașinii de spălat. Nu numai că vă puteți curăța ademenitoarele perne (mă rog, nu la fel de des ca așternuturile), dar, surprinzător, este un proces extrem de simplu. Nu aveți nevoie decât de doi pași practic nesemnificativi și de un pic de timp liber, pentru ca cel târziu în două-trei zile (după ce soarele dogoritor le va usca) să vă puteți lăfăi în perne curate, proaspete și frumos mirositoare! Singurul tip de pernă care nu se spală este cel cu spumă, celelalte tipuri, adică cele cu pene sau sintetice, putând fi curățate în mașina de spălat fără să pățească absolut nimic.

Este destul de evident că, deși au învelitoare, pernele adună, de-a lungul timpului, praf și transpirație care duc la dezvoltarea microbilor și a acarienilor responsabili de probleme respiratorii, alergii și probleme la nivelul pielii. Se pare că, atunci când vă iese un coș pe față așa, din senin, de vină ar fi pernele transpirate

și neaerisite, precum și excesul de sebum. Este un lucru destul de comun ca, în timp, pernele de un alb imaculat să devină gălbui. Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pernele se transformă în galbenul inestetic este sudoarea. Chiar și atunci când dormim corpul nostru continuă să transpire pentru a-și menține o temperatură confortabilă. Sudoarea se va infiltra prin țesătura pernei (chiar înfățată fiind), într-un grad mai mare sau mai mic, în funcție de tipul de învelitoare. Pe măsură ce sudoarea se usucă, aceasta va lăsa o pată galbenă. Bineînțeles că puteți cumpăra oricând o pernă nouă, dar totuși nici cea îngălbenită nu merită aruncată, întrucât, din alte puncte de vedere, poate fi încă perfectă. 

Fie că faceți o baie relaxantă cu multă spumă sau că ieșiți grăbiți din duş, cel mai mult contează accesoriul pe care îl folosiți pentru a îndepărta excesul de apă de pe corp. Prosoapele sunt expuse unor schimbări constante de umiditate și temperatură. Pe măsură ce materialul din care sunt confecționate se uzează, veți observa că aceste produse textile devin din ce în ce mai aspre. Și cum pielea noastră fină și delicată merită tot ce este mai bun, nimeni nu-și dorește să se împresoare cu o „cârpă” tare, urât mirositoare și zgrunțuroasă! Foarte mulți factori, începând cu prima spălare și terminând cu cantitatea de detergent folosită și metoda de uscare, pot contribui la optima întreținere a acestor țesături din bumbac (de preferat).


Sfaturi pentru o curățare temeinică a pernelor

* Verificați etichetele pernelor – Cel mai probabil, majoritatea pernelor, indiferent de ce anume conțin sau de unde le achiziționați, au o etichetă care vă indică modalitățile de spălare și uscare, precum și temperatura ideală. Urmați intrucțiunile întocmai! În plus, dacă este recomandată curățarea ecologică, nu vă rămâne decât să vă conformați cerințelor și să duceți pernele la o curățătorie specializată.

* Curățarea pernelor din țesături artificiale – Dacă pernele sunt umplute cu material sintetic și nu cu pene de gâscă sau orice alt element natural, va trebui să introduceți câte o pernă (de 80/80 și maximum două – dacă au dimensiuni de 50/70) în mașina de spălat și să rulați cel mai delicat ciclu de spălare (eventual pe cel cu bule de aer). Optați pentru un detergent lichid, întrucât cel pudră nu se va dizolva în mod adecvat și va rămâne, uscat, în interiorul pernei. Dacă vreți neapărat să adăugați și balsam de rufe o puteți face, însă, într-o cantitate foarte mică, în același timp cu detergentul. În acest fel pernele vor fi moi, pufoase și frumos mirositoare, dar și foarte bine clătite și „sărace” în substanțe toxice. Pentru un parfum intens și proaspăt mai există o variantă (chiar mai indicată): uleiurile esențiale. Acestea nu doar că împrospătează țesăturile, dar le și dezinfectează. Optați pentru cele de mentă, eucalipt, lavandă sau citrice. Aveți grijă să nu adăugați o cantitate prea mare pentru că pernele pot căpăta un miros prea puternic, care vă poate provoca insomnii.

* Curățarea pernelor din microfibre – În cazul pernelor din microfibră este necesar ca acestea să fie spălate la mașină cu un detergent foarte blând. Dacă nu aveți un astfel de produs, puteți înlocui detergentul cu un gel de duș testat dermatologic. Acesta va curăța țesătura exact atât cât trebuie, fără a o distruge și fără a rămâne îmbibată. O altă variantă, mult mai eficientă, ar fi să amestecați o cantitate mică de gel de duș cu o lingură de bicarbonat de sodiu și jumătate de ceașcă de oțet alb. Acesta amestec va îndepărta orice urmă de miros, va scoate petele și va distruge toate bacteriile. Pernele din microfibră se usucă la soare sau într-o cameră foarte bine aerisită. Asigurați-vă că acestea sunt complet uscate înainte de utilizare sau depozitare, pentru că altfel riscați să provocați apariția mucegaiului.

* Curățarea pernelor cu fulgi – Înainte de a le băga la spălat, verificați dacă nu cumva există găurele în țesătură: fulgii nu ar trebui să iasă atunci când le spălați, pentru că vor înfunda mașina de spălat, iar pernele se vor strica. Nu băgați niciodată în mașina mai mult de două perne (decât dacă sunt mai micuțe – puișori de pernă). Folosiți o cantitate mai mică de detergent decât în mod obișnuit. Puteți înlocui balsamul cu câteva picături de ulei esențial de lavandă sau de mentă. Folosiți  programul de spălare pentru haine delicate și clătiți-le de două ori. Puteți utiliza și centrifuga pentru stoarcere, chiar și de două ori, pentru a vă asigura că sunt foarte bine stoarse și că se vor usca mai repede. După ce au fost stoarse bine de mașina de spălat, le puteți pune pe un uscător de haine (nu atârnate pe sârmă), însă înainte veți fi nevoiți să desfaceți toți „bulgării” de fulgi care s-au format în urma spălării. De preferat este să le țineți afară, pe balcon, dar dacă nu aveți posibilitatea aceasta, atunci țineți-le la uscat într-o încăpere bine aerisită. O dată la câteva ore, va trebui să mai scuturați pernele, să le bateți și să vă asigurați, pe cât posibil, că nu au rămas cocoloașe de fulgi. Puțin câte puțin, perna va căpăta aspectul inițial. Aveți în vedere faptul că pernele se usucă ceva mai greu decât o haină obișnuită și decât așternuturile, așa că nu vă pierdeți răbdarea. Abia după ce s-au uscat complet le puteți folosi din nou.

Reguli generale pentru spălarea pernelor

 * Temperatura optimă de spălare a pernelor este de 60 de grade – Temperatura la care spălați pernele trebuie să fie peste 40 de grade. Cel mai indicat este să setați temperatura la 60 de grade, dar să alegeți un program de spălare pentru rufe delicate. Acarienii rezistă la temperaturi mici, aşadar, pentru a vă asigura că ați curăţat eficient perna, temperatura trebuie să fie destul de ridicată.

* Pernele se spală cu tot cu husele protectoare – Spălați pernele cu tot cu husele protectoare, iar dacă nu au o husă protectoare (mai rar), spălați-le cu o faţă de pernă. În felul acesta vă veți asigura că orice puf sau pană care se strecoară prin învelișul pernei, nu va ajunge în maşina de spălat.

* Adăugați în maşina de spălat câteva mingi de tenis, care să împiedice formarea cocoloaşelor – Un truc foarte bun este ca atunci când spălați pernele să introduceți în maşina de spălat şi două-trei mingi de tenis. În felul acesta, mingile vor împiedica puful să se adune într-o singură parte a pernei sau în cocoloaşe.

* Scuturați pernele ori de câte ori aveți timp şi uscați-le în mod natural – Când scoateţi pernele din maşina de spălat, scuturați-le bine şi uscați-le întinse pe o suprafaţă plană, cum ar fi suportul de rufe. Nu le agăţați! Dacă aveți posibilitatea, uscați-le la aer curat. Pe toată perioada uscării, care va dura până la trei zile, trebuie să le scuturați de câteva ori pe zi. Cel mai important aspect este să lăsați pernele să se usuce foarte bine! Le puteți usca și în uscătorul mașinii, dar cu mare atenție pentru a evita o căldură prea mare. Și la acest proces puteți adăuga mingi de tenis. Opriți uscătorul la fiecare 30 de minute pentru a vă asigura că pernele se usucă uniform. Pentru cele cu puf și pene, folosiți ciclul de aer, iar pentru sintetice, utilizați setarea la căldură mică sau medie.

Sfaturi pentru o curățare temeinică a prosoapelor

* Acordați atenție prosoapelor încă de la achiziționare – În cazul în care tocmai ați achiziționat un nou set de prosoape de bună calitate, este bine să aveți grijă de ele încă de la prima utilizare pentru a le menține ca noi. Un prim sfat ar fi ca, imediat după cumpărare, fără ca măcar să apucați să le folosiți, să le spălați la programul scurt al maşinii. Temperatura apei nu trebuie să fie foarte ridicată, având în vedere că încă nu le-ați utilizat. Folosiți foarte puţin detergent de rufe (de preferat lichid), la care adăugați o cană cu oţet alb. Probabil vă este teamă că prosoapele vor mirosi a oțet, însă dacă urmați întocmai o altă regulă, cea a uscării, mirosul va dispărea în totalitate. Este recomandat să cumpărați prosoape atât pentru corp și cap, cât şi pentru faţă.

* Nu puneți prosopul încă umed în coşul de rufe – După ce folosiți prosopul de baie, recomandat ar fi să nu-l aruncați direct în coşul de rufe, alături de alte obiecte de îmbrăcăminte sau lenjerie. Motivele sunt lesne de înțeles: materialul (fie el și unul foarte bun) poate mucegăi, prinde miros de stătut, îmbâcsește şi celelalte rufe şi, cel mai rău, ar putea dezvolta bacterii. Așadar, rețineți: înainte de a-l pune în coşul de rufe, prosopul trebuie bine uscat (eventual undeva afară, la aer). Prosoapele umede sunt vulnerabile la creșterea numărului de bacterii, ceea ce determină mucegăirea sau mirosul „acru”. Incredibil, dar adevărat, acest miros neplăcut este un semn clar că bacteriile sunt în plin proces de reproducere.

* Aveți grijă la cantitatea de detergent, dar și la calitatea acestuia – Cel de-al treilea sfat ar fi să țineți cont de cantitatea de detergent folosită (raportată la numărul de prosoape spălate la o singură tură), dar și de calitatea acestuia. Prosoapele nu devin mai curate dacă folosiți mai mult detergent. Dimpotrivă, prosoapele vor absorbi pur și simplu surplusul de detergent, iar acest lucru va facilita producerea germenilor. Cea mai sigură metodă de a scăpa de germeni este spălarea prosoapelor cu apă foarte fiebrinte – de preferat la 60 de grade. Amintiți-vă să respectați întotdeauna instrucțiunile de spălare adăugate de producător pe etichetă. Dacă prosoapele sunt colorate nu folosiți detergenți cu înălbitori. Chiar dacă vă gândiți că le va dezinfecta (mult mai bine), substanța folosită pentru albire nu va face altceva decât să le decoloreze. Pentru că acestea nu ajung să fie neapărat murdare, ci trebuie doar bine igienizate, cel mai potrivit ar fi să folosiți o cantitate mai mică de detergent faţă de cea necesară spălării obiectelor de îmbrăcăminte. Folosiți un program cu o temperatură ridicată, pentru o clătire eficientă. Și clătirea vă poate da de furcă, întrucât dacă nu sunt suficient de bine limpezite, prosoapele vor rămâne impregnate cu urme de detergent în fibre, vor deveni îmbâcsite şi vor prinde miros.

O metodă perfect naturală de spălare a prosoapelor ar fi să le adăugați la un prim ciclu o cană de oțet alb. După terminarea acestuia, lăsați prosoapele în mașina de spălat și umpleți-o din nou cu apă caldă, de data aceasta adăugând o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu și mai rulați un alt ciclu întreg. „Știința” din spatele acestei metode este că oțetul (care conține acid acetic), descompune depunerile de minerale, iar bicarbonatul de sodiu (care are un conținut alcalin extrem de mare) odată dizolvat în apă, crește proprietățile alcaline ale apei, neutralizând mirosurile și dizolvând murdăria și grăsimea. Cu toate că este una dintre cele mai eficiente metode de spălare, nu este recomandată la fiecare proces de curățare, ci doar atunci când începeți să observați că prosoapele prind miros și nu mai au o putere de absorbție adecvată.

* Acordați o atenție sporită și cantității de balsam – Multă lume recomandă folosirea balsamului de rufe, mai ales în cazul prosoapelor, pentru a deveni moi și pufoase. Există persoane, care, însă, îl consideră toxic și total nepotrivit în acest caz, plus că substanțele conținute nu permit prosoapelor să mai absoarbă atât de bine apa. O alternativă „sănătoasă” la balsamul de rufe din comerț este o soluție preparată din oțet sau bicarbonat de sodiu și câteva picături de ulei esențial. Unele uleiuri esențiale sunt dezinfectante, antibacteriene și antifungice, așa că vă vor ajuta să vă și igienizați rufele. De exemplu, uleiul de arbore de ceai (tea tree) și cel de eucalipt au proprietăți accentuate de dezinfectare și antifungice, uleiul esențial de portocală distruge bacteriile de la nivelul pielii, iar cel de mentă are proprietăți antimicrobiene. Pentru a prepara un balsam de rufe 100% natural aveți nevoie de o ceașcă de oțet sau bicarbonat de sodiu (2-3 linguri) și între 10-15 picături de ulei esențial. Aromele le veți alege în funcție de preferințe. Umpleți compartimentul special pentru balsam cu această soluție, și veți obține rezultate uimitoare.

* Nu supraîncărcați mașina de spălat – Pentru ca sfaturile prezentate anterior să dea randament, trebuie să aveți grijă să nu încărcați mașina de spălat cu prea multe rufe deodată. Dacă mașina de spălat este supraîncărcată, prosoapele se freacă unul de celălalt, devenind mai aspre. Prosoapele de baie se spală separat de celelalte rufe, pentru că lasă scame. Un prosop nou desprinde fire și scame din țesătură, de aceea este recomandat să faceți prima spălare separat de restul rufelor. Un alt motiv pentru a face acest lucru este vopseaua sau culoarea prosoapelor, care la o primă spălare se pot decolora și pot păta restul de haine; această problemă va fi rezolvată cu timpul prin spălări succesive până când culoarea se stabilizează. Nu este nevoie să spălați prosopul după fiecare utilizare pentru a evita ca acesta să miroasă urât.

* Nu neglijați nici uscarea – Imediat ce programul de spălare s-a încheiat, scoateți prosoapele şi puneți-le la uscat. Este recomandat ca prosoapele să fie uscate pe balcon, pentru a se aerisi cât mai bine, dar nu le ţineți direct în bătaia soarelui pentru a nu le decolora ţesătura. Mai mult, fibrele se vor deteriora, iar prosopul va deveni rigid și aspru. Dacă doriți ca prosoapele să rămână moi, scuturați-le după ce le-ați spălat, înainte de a le pune la uscat. Astfel veți uniformiza materialul și veți evita ca acesta să se strângă în unele părți. Procedând astfel, veți reuși să păstrați prosoapele pufoase pentru mai mult timp. Un alt sfat pentru a avea prosoape moi este să folosiți (ca și în cazul pernelor) mingi pentru uscare în uscătorul de rufe. Mingile vor face ca prosoapele să fie pufoase, vor reduce timpul necesar pentru uscare și veți economisi energie electrică.

* Întârziați dezvoltarea bacteriilor, cu o abordare holistică a problemei

  • În primul rând, atunci când facem baie, trebuie să folosim săpun din abundență, în special în „punctele fierbinți”, cum ar fi picioare, axile și regiunea inghinală. O igienă adecvată în timpul dușului este absolut esențială, întrucât orice bacterie din sudoarea corpului, care nu este eliminată, este transferată pe prosop.
  • Întotdeauna uscați sau spălați (dacă este posibil) prosopul între utilizări. Acumularea reziduală de bacterii se agravează numai în cazul în care un prosop umed nu se usucă complet între utilizări.
  • Asigurați-vă că mașina de spălat este perfect curată. Oamenii „scapă” de aproximativ 1 miliard de celule moarte de pe piele în fiecare zi, dintre care multe sfârșesc pe haine, prosoape, și, în final, în mașina de spălat. Așadar, înainte de a spăla prosoapele, pe cât posibil, folosiți un sfert de cană de înălbitor și lăsați mașina să ruleze în gol.
  • Ideal ar fi să spălați prosoapele în încărcături mici, nu mai mult de trei prosoape, în apă fierbinte la cel mai lung program.
  • Utilizați detergent obișnuit, de preferat și în acest caz, lichid, plus o doză de soluție pentru îndepărtarea petelor.
  • Scoateți-le repede din mediul cald al mașinii de spălat, altfel bacteriile vor începe să se înmulțească în termen de una până la două ore. Dacă le lăsați să stea în cuva mașinii de spălat după ce se termină spălarea, umezeala va da naștere unui miros neplăcut și poate produce mucegai.
  • Nu luați prosoapele de pe uscător până când nu sunt uscate complet. În cazul în care un prosop continuă să aibă un miros, aceasta înseamnă că bacteriile s-au instalat deja în mașina de spălat și că se află încă pe prosop. Porniți mașina de spălat din nou, folosind o soluție dezinfectantă, și spălați prosopul pentru a doua oară, astfel încât să eliminați bacteriile persistente.
  • Spălați prosoapele cât mai frecvent. Cel mai bine ar fi să nu folosiți un prosop de baie mai mult de trei ori între spălări.

Autor: Alina Andrei, RADOR

http://www.onegoodthingbyjillee.com/10/a-simple-solution-for-better-smelling-more-absorbent-towels.html

http://www.realsimple.com/magazine-more/inside-magazine/ask-real-simple/how-to-keep-towels-smelling-fresh

http://www.onegoodthingbyjillee.com/02/how-to-wash-whiten-yellowed-pillows.html

http://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/tips/a19468/clean-bed-pillows/

http://www.cleanmama.net/07/how-to-wash-pillows.html