Din noul act de identitate al României a dispărut noţiunea de „sex”, fapt ce a dus la izbucnirea unui scandal

 Apariţa noului act electronic de identitate din România este însoţit de o serioasă indignare, pentru că pe acesta este reprezentat doar steagul UE, nu şi drapelul României. Un ecou negativ şi mai mare a fost provocat de faptul că la partea referitoare la genul biologic al posesorului nu figurează cuvântul „sex”, ci acela de „gen” – scrie cotidianul Uj Magyar Szó.
În limba română cuvântul „sex” denumeşte genul biologic, în timp ce cuvântul „gen” nu constituie o determinare clară. Ca atare, conform temerilor din partea criticilor acestei reglementări, astfel „se deschide calea recunoaşterii oficiale a noţiunii de ‘transgen’.”
În opinia politicienilor conservatori din ţară, acest lucru constituie „un nou pas spre reeducarea societăţii” şi din această cauză mai mulţi consideră modificarea drept inacceptabilă.
În România s-a declanşat o dispută serioasă în jurul problemei actului de identitate şi, în cele din urmă, şeful secţiei de evidenţă a populaţiei din Ministerul de Interne, Cătălin-Aurel Giulescu, a precizat într-o declaraţie acordată unei televziuni locale că, probabil, va exista o reîntoarcere în acte la folosirea noţiunii de „sex”.
(-MSZ-)

Traducerea: Imola Stănescu/istanesc/cciulu

INDEX (Ungaria), 7 august 2021 –