2021. augusztus 10

Romániában több mint háromszázzal emelkedett a fertőzöttek száma
Romániában kedden, május vége után először ismét meghaladta a háromszázat az egy nap alatt diagnosztizált újabb koronavírus-fertőzöttek száma. A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentésében szereplő 312 új fertőzött 67 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A járvány leginkább Bukarestben, Ilfov , Kolozs, Iaşi és Suceava megyében terjed. A fertőzés üteme másfél hónapos stagnálás után július közepén kezdett ismét gyorsulni, azóta az esetszámok ötszörösükre emelkedtek. A járvány gyorsulása immár a kórházakban is megmutatkozik: egy hónap alatt megháromszorozódott (664-re növekedett) a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek, illetve 30-ról 86-ra emelkedett az intenzív terápián ápolt súlyos betegek száma. A keddi jelentésben négy újabb halálos áldozat is szerepel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.10)
Román-moldáv közös kormányülést tartanak a közeljövőben Kisinyóvban
Florin Cîţu román minisztererlnök és Natalia Gavriliţă, újonnan megválasztott moldáv kormányfő elhatározták, hogy megszervezik a két kormány együttese ülését. A két miniszterelnök szerda este telefonbeszélgetést folytatott. Natalia Gavriliţă köszöntetet mondott a román kormánynak a támogatásért, amelyet Moldova Köztársaságnak nyújtott, főleg a koronavirus elleni egészségügyi felszerelések- és vakcina-adományokért, illetve azon támogatásért, amelyet nyújt az ország uniós csatlakozásáért tett erőfeszitésekben.A két kormányfő elemezte a téritésmentes műszaki segélyre vonatkozó kormányközi egyezmény kibővitésének felújitását is. Ez irányban a felek helyeselték egy munkacsoport létrehozását az egyezmény előkészitésére.Florin Cîţu kifejezésre jutatta az új kisinyóvi kormány támogatását, és az együttműködési tevékenységek azonnali felújitását szorgalmazta minden téren, Moldova Köztársaság Európai Integrációját előmozditó Stratégiai Partnerség szellemében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.10)
Valeriu Gheorghiţă, az országos oltási kampány koordinátora kitért a védettségi ütem növelésének fontosságára
A halálos- és a súlyos esetek, illetve a korházba utalás elkerülése érdekében Valeriu Gheorghiţă, a koronavirus elleni országos oltási kampány koordinátora a védettségi ütem növelésének fontosságáról beszélt, felhiva a figyelmet a koronavirus erősen fertőző és gyorsan terjedő Delta változatára. „Az utóbbi két hétben lassú ütemben, de fokozatosan növekedett a fertőzödtek száma és az Országos Közegészségügyi Intézet által végzett elemzés szerint a júliustól mostanig megfigyelt adatok alapján az új esetek 81,5%-nál a fertőzés a be nem oltott személyeknél tapasztalható. Ebből a szempontból a korcsoportok szerinti elemzés azt mutatja, hogy a fiatalok, a 40 év alatti korosztály esetében, a fertőzés sokkal gyorsabban terjed a 40 év feletti korosztályhoz képest.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.10)
Sikerült tető alá hozni a költségvetés-kiigazítás tervezetének koalició elé terjesztendő változatát
Megállapodás született a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottságában a költségvetés-kiigazítás tervezetének ama változatáról, amelyet a párt vezetője és a kormányfő is támogat majd a kedd délutáni koalíciós ülésen, közölte Ludovic Orban pártelnök, hozzáfűzve: a tervezet szerint kiegészítik, többek között, a fejlesztési minisztérium és az oktatási tárca költségvetését, de több forráshoz jutnak a megyei tanácsok és a helyi önkormányzatok is. A tervek szerint a legtöbb pénzt az egészségügyi minisztériumnak utalják ki, költségvetését mintegy két milliárd lejjel emelnék meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.10)
Közlekedésbiztonsági kampányt inditott a rendőrség
Tekinetttel arra, hogy a nyári szezonban a közúti balesetek elsősorban a túlzott sebesség miatt történnek, a román rendőrség közlekedésbiztonsági kampányt inditott kedden, a „Korházból nézve” elnevezés alatt. A kampány célja a sebességkorlátozások megszegése miatt történő közúti balesetek számának csökkentése az autópályákon és az országutakon. Ezenkívül a közúti közlekedés szabályainak módosítására vonatkozó új javaslatokban meghatározzák az agresszív vezetés fogalmát is. A rendőrség.
Rozalia Gănciulescu, RADOR