Revista presei internaţionale – 11 august 2021

În mijlocul unei veri marcate de fenomene meteorologice extreme și cu trei luni înainte de summit-ul climatic de la Glasgow, raportul Comisiei Interguvernamentale privind Schimbările Climatice, IPCC, care vorbeşte despre un cod roşu pentru planeta noastră, scris de cei mai mari specialiști în climatologie și validat de guvernele a 195 de state, a fost publicat într-un moment în care cerul e încins de incendiile care devastează Grecia și California, în timp ce în Siberia, care are cele mai dure ierni din lume, locuitorilor li s-a cerut să rămână în case în plină vară, din cauza fumului toxic degajat de incendiile forestiere declanșate de valurile de caniculă, iar în vestul Germaniei, mii de case încă nu au apă curentă și electricitate, în urma inundațiilor devastatoare din iulie, scrie Courrier International. În absența unei reduceri accelerate a emisiilor de gaze cu efect de seră în următorii zece ani, obiectivul stabilit în acordul de la Paris din 2015 nu va putea fi atins, iar un asemenea eșec va avea un preț: lumea va suferi efectele ireversibile și exponențiale ale încălzirii globale, inundațiile vor fi mai severe, valurile de căldură vor fi mai intense și mai frecvente şi secetele vor fi mai distructive, atenţionează Courrier International. Ultimele îndoieli rămase cu privire la responsabilitatea umană pentru schimbările climatice au dispărut, crede ziarul belgian Standaard, care atenţionează că omenirea trebuie să acţioneze, întrucât criza climatică reprezintă un pericol mai mare decât pandemia. Ce înseamnă avertismentele climatice pentru Europa, întreabă Politico şi răspunde că incendii asemănătoare cu cele văzute în sudul Europei, în ultima săptămână, sunt susceptibile de a deveni mai frecvente, la fel ca dezastrele precum inundațiile mortale văzute în Germania și Belgia, în această vară. Indiferent de scenariul de încălzire globală, nivelul mării va crește peste tot în Europa, cu excepția Mării Baltice, și este probabil să continue să urce şi după anul 2100, menţionează Politico. Raportul IPCC avertizează asupra ruletei climatice periculoase jucate de liderii globali, titrează Financial Times. Liderii trebuie să se unească la summit-ul climatic COP26 de la Glasgow și să acționeze rapid și drastic, pentru a decarboniza lumea, crede ziarul britanic. Posibilitatea apariţiei unor bucle de feedback la creşterea temperaturii, cum ar fi topirea stratului de permafrost, care să elibereaze carbonul stocat anterior în atmosferă, accelerând și mai mult încălzirea, adaugă un risc de ruletă siberiană jocului climatic, conchide Financial Times.
În Italia şi Franţa se intensifică actele de contestare a măsurilor pandemice şi a impunerii certificatului sanitar, notează EUObserver. Protestele vin pe fondul unor eforturi susţinute ale statelor europene de a vaccina cât mai mulţi oameni, în faţa răspândirii tulpinii Delta, adaugă EUObserver. În SUA, confruntat cu răspândirea variantei Delta, Pentagonul încearcă să facă vaccinarea împotriva Covid-19 obligatorie pentru 1,3 milioane de soldați activi ai Statelor Unite, până pe 15 septembrie, scrie The New York Times. Până în prezent, aproximativ 64% din trupele americane active sunt complet vaccinate împotriva Covid-19, continuă ziarul american, o rată de vaccinare considerată prea mică, având în vedere că este dificil să poți desfășura trupe în țările care aplică restricții pandemice. Acest demers al Pentagonului reprezintă cel mai recent efort al administrației Biden de a utiliza măsuri mai active pentru a încuraja vaccinarea, cel puțin în rândul celor angajați de guvern, precizează The Wall Street Journal şi aminteşte că, luna trecută, preşedintele Joe Biden a declarat că angajații federali ar trebui să fie vaccinați împotriva Covid-19 și a cerut guvernelor locale să ofere câte 100 de dolari americanilor nou vaccinați.
La reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pe tema securității maritime, în regim de videoconferință, organizată la inițiativa premierului indian Narendra Modi, a cărui țară ce asigură luna aceasta președinția Consiliului, secretarul de stat american Antony Blinken a confirmat că Washingtonul consideră Teheranul responsabil de atacul asupra petrolierului Mercer Street, a acuzat Rusia de acțiuni agresive împotriva Ucrainei în Marea Neagră și a criticat China pentru crearea de obstacole în calea navigației libere în Marea Chinei de Sud. Totodată, președintele rus Vladimir Putin a propus înființarea, în cadrul ONU, a unei structuri speciale care să se ocupe de problemele luptei împotriva pirateriei în diferite regiuni ale globului, reţine Ria Novosti. Declarația finală a reuniunii CSONU prezidate de premierul indian promovează transportul maritim în condiții de siguranță și securitate, asigurând în același timp libertatea de navigație în conformitate cu legislația internațională, și salută asistența juridică reciprocă și alte tipuri de cooperare în domeniul aplicării legii privind criminalitatea organizată transnațională, detaliază The Hindustan Times. În plus, se urmărește o cooperare consolidată pentru protejarea infrastructurii critice, inclusiv a infrastructurii transfrontaliere.

(Cristina Zaharia)