Senatul american a votat proiectul de dezvoltare de 1000 de miliarde de dolari al preşedintelui Joe Biden

Iniţiativa a fost sprijinită de o parte a senatorilor republicani – transmite CNN. Proiectul de lege a fost adoptat cu 69 de voturi pentru şi 30 împotrivă. 19 senatori republicani au sprijinit iniţiativa lui Biden. Pe lângă importanţa economică, proiectul are şi efecte politice pentru că reduce influenţa fostului preşedinte Donald Trump în Partidul Republican şi consolidează coeziunea din Partidul Democrat.

În ultimele luni popularitatea lui Joe Biden a scăzut uşor, dar şi acum depăşeşte 50%, lucru care nu i-a reuşit niciodată antecesorului său în mandatul său de patru ani. Acest fapt are o importanţă în contextul alegerilor parlamentare parţiale care vor avea loc anul viitor. Miza pentru preşedintele Biden este păstrarea situaţiei actuale, când Partidul Democrat deţine majoritatea atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat (este adevărat că în această a doua cameră legislativă raportul dintre republicani şi democraţi este 50 – 50, dar în caz de balotaj – conform legii – votul decisiv îl are vicepreşedintele SUA, iar în acest moment funcţia este îndeplinită de democrata Kamala Harris).

Proiectul adoptat de Senat poate să-l ajute pe Biden să-i păstreze pe votanţii Partidului Democrat, care în ultima perioadă au devenit indeciși în a sprijini actuala administraţie. Pe de altă parte, trebuie amintit faptul că iniţial mai mulţi senatori republicani s-au pronunţat în favoarea proiectului, dar doi dintre ei şi-au schimbat părerea. Amândoi vor să candideze la alegerile parlamentare de anul viitor şi este cunoscut faptul că fostul preşedinte Donald Trump nu concepe nicio cooperare cu democraţii, şi astfel s-ar fi putut întâmpla ca cei doi să nu se mai regăsească pe listele electorale ale Partidului Republican. Cazul lui Liz Cheney demonstrează cât de influent este încă fostul preşedinte în Partidul Republican. Aceasta este deputat, fiica fostului vicepreşedinte american Dick Cheney şi al treilea om după liderul grupului parlamentar al republicanilor în Camera Deputaţilor şi până acum a atras atenţia presei de mai multe ori prin declaraţii critice la adresa populiştilor de extremă dreaptă. Este unul dintre politicienii de dreapta care susţine că Donald Trump nu ar mai trebui să joace vreun rol în viaţa publică. După aceste declaraţii a fost schimbată din funcţia de al doilea vicepreşedinte al grupului parlamentar republican din Camera Deputaţilor şi Trump susţine că nu va accepta candidatura ei la următoarele alegeri.

Cu toate acestea, istoria Statelor Unite arată că America a putut face atunci o politică internă şi externă eficientă, când cele două forţe politice au putut coopera. Obiectivele proiectului ca de exemplu construcţia de poduri, drumuri, aeroporturi, porturi maritime, modernizarea reţelelor de aprovizionare cu apă şi canalizare, extinderea reţelei de internet de mare viteză (broadband) sunt foarte populare în rândul americanilor, iar senatorilor le place să se laude, câţi bani au adus în circumscripţia lor electorală.

Contestatarii proiectului susţin că acesta este un drum drept către socialism şi iniţiativa este de fapt un drog gratuit pentru începători, după care o să urmeze seruri mai grele şi mai costisitoare. Republicanii care acum critică proiectul lui Biden ştiu foarte bine că scopul preşedintelui nu este doar dezvoltarea economică a Statelor Unite după pandemie, ci crearea unor căi de comunicare între putere şi opoziţie. Trump şi cei din jurul lui ştiu că odată cu reînceperea practicii cooperării între republicani şi democraţi, steaua fostului preşedinte va apune în Partidul Republican. Aşa se explică vehemenţa lui Donald Trump când vine vorba despre orice dialog cu noua administraţie.

Proiectul care a primit undă verde în Senat însă poate fi considerat doar un aperitiv faţă de ceea ce urmează. Guvernul pregăteşte un alt proiect în valoare de 3500 de miliarde de dolari, care prevede de la construcţia grădiniţelor de stat, până la case de bătrâni, o serie de obiective sociale care ar transforma societatea americană. Iar pentru adoptarea acestui act normativ Biden nici măcar nu are nevoie de voturile republicanilor, dacă reuşeşte să împace aripa progresistă şi cea moderată a partidului. Va avea nevoie de solidaritatea membrilor Partidului Democrat şi la votul din Camera Deputaţilor a prezentului proiect.

Székely Ervin, RADOR