2021. augusztus 12

Romániában tovább gyorsult a fertőzések üteme
Romániában továbbra is meredeken emelkedik a járványgörbe, hétnaponta másfélszeresére növekszik az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések átlaga. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) csütörtöki jelentése szerint az utóbbi 24 órában 371 új fertőzést azonosítottak, amely 75 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Romániában másfél hónapos stagnálás után, július közepén kezdett ismét gyorsulni a fertőzések üteme, azóta a napi esetszámok mozgóátlaga ötszörösére emelkedett, a csütörtöki esetszám pedig 8,6-szorosa a július 12-i mélypontnak. A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma július 17-e óta 240-ről 751-re emelkedett, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig azóta megháromszorozódott, 32-ről 98-ra emelkedett. A csütörtöki jelentésben a GCS három koronavírusos páciens haláláról számolt be. A járvány leginkább a fővárosban és környékén terjed.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.12)
A”Megmentjük a román parasztot” egyesület képviselői tiltakoztak a Victoria téren
A”Megmentjük a román parasztot” egyesület képviselői tiltakoztak csütörtökön a Victoria téren, elégedetlenségüknek adva hangot a termékekre kapott kevés pénz, a vetőmagárak növekedése és a hazai mezőgazdasági termékek értékesitésére hivatott közpolitikák hiánya miatt, ami – a földművesek szerint – a román zöldségek eltűnéséhez vezethet. Ion Păunel, az Olt megyei Mezőgazdaségi Termelők Szakszervezetének elnöke szerint ahhoz, hogy a román falu tovább éljen, föltétlen állami támogatásra van szükségük. „A mezőgazdasági miniszterrel beszéltem, zátonyra futott a találkozó. Nincs „Paradicsom” program, nincs a védett területeken termesztett zöldségek programja. Az Átmeneti Támogatások programja révén ez év januárjától hozzá kellett volna férnünk az európai alapokhoz, de azóta sem történt semmi. Mikor fnanszirozzuk a román falut? Ezt akarjuk kormányzóink, a bukarestiek és a romániai fogyasztók tudomására hozni. A román termelő majdnem semmit nem kap termékeiért, mig a fogyasztók háromszor-négyszer-ötször többet fizetnek a piacon és az üzletekben, és tulajdonképpen a termék-közvetitők nyernek, akiket senki sem ellenőriz. Elárasztottak az importtermékek”, nyilatkozta a román köszolgálati rádió tudósitójának Ion Păunel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.12)
Egész sor találkozót tartanak Bukarestben az országhatárán kivül élő kisebbségek jogairól
Az ukrajnai románok képviselői több találkozót tartanak Bukarestben a román hatóságokkal az országhatárán kivül élő kisebbség jogairól. A román külügyminisztériumban már megvitatták Dan Neculaescu államtitkárral az ukrán törvény módositásának hatásait az Ukrajnában élő román kisebbség életére, valamint a már megszerzett jogok megőrzésével kapcsolatos kérdéseket.Dan Neculaescu aláhúzta, hogy a megbeszélésen a román félnek sikerült közös nevezőre jutni a román nyelv és az úgynevezett „moldovai nyelv” közötti azonosság terén, amelyet tükröznie kell az ukrajnai törvénykezésnek és normáknak. A találkozón teritékre került a kijevi Román Kulturális Intézet és csernovci kirendeltségének működésbe hozása, valamint egy konzuli hivatal létrehozása Ismail városában, tájékoztatott a román külügyminisztérium.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.12)
Az idei első fél évben 16 százalékkal nőtt a román ipari termelés
Az idei első fél évben 16 százalékkal nőtt a román ipari termelés a tavalyi év azonos időszakához képest, közölte csütörtökön az országos statisztikai intézet.Júniusban az ipari termelés a nyers adatok szerint 11,6 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál, mig a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 12,5 százalékos bővülést jegyeztek fel. Májushoz képest az ipari termelés 3,1 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint, a kiigazított érték alapján 0,3 százalékos növekedést regisztráltak. Az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele az idei első hat hónapban 26 százalékkal nőtt éves bázison, júniusban a tavalyi hatodik hónaphoz képest 28,7 százalékos volt a növekedés.  Az első fél évben az új ipari megrendelések 29,1 százalékkal nőttek a tavalyi év azonos időszakához mérten, júniusban a tavalyi hatodik hónaphoz képest 39 százalékos bővülést jegyeztek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.12)
Rozália Gănciulescu