Primul autobuz electric 100% românesc produs la Baia Mare

Realizator: Primul autobuz electric 100% românesc produs la Baia Mare a fost testat timp de două săptămâni la Târgu Mureș, unde societatea de transport local dorește să cumpere vehicule prietenoase cu mediul. Corespondenta noastră Marcela German ne spune despre ce este vorba.

Reporter: După Oradea, Cluj Napoca, Făgăraş și Brăila, noul autobuz electric românesc a fost testat și de călătorii din Târgu Mureș. Directorul firmei de transport local Tatár Béla.

Tatár Béla: Noi am mers între 160 şi 180 de km în fiecare zi, în condiții de trafic normale municipiului, adică toate traseele le-am încercat și din punct de vedere al călătorului și punct de vedere al șoferului este o mașină bună. Mici ajustări care am discutat cu domnul director, se vor face în cursul omologării. Corespunde orașului, corespunde traficului.
Reporter: Prototipul de autobuz electric aparține companiei producătoare de autovehicule din Baia Mare, fondată de Mircea Cîrţ.

Mircea Cîrţ: Rezultatele sunt, aşa cum au fost și în alte orașe, peste așteptările noastre. E un produs care arată că noi românii putem să realizăm lucruri frumoase, practic, autobuzul se calibrează după nevoile fiecărui oraș.

Reporter: Are o autonomie de 200 km în oraș, o capacitate de 83 de locuri și o lungime de 12 m, vine cu wifi gratuit și cu prize USB cu două porturi încorporate la fiecare set de scaune. În luna mai, Primăria Târgu Mureș a semnat un contract de achiziție pentru 32 de unități. Prin alte trei proiecte vor mai veni 41 de autobuze diesel, 15 autobuze electrice cu o lungime de 10 m și 38 de autobuze hibrid, pentru a înnoi total parcul auto al transportului în comun./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 august