2021. augusztus 13

Florin Cîţu miniszterelnök közölte a költségvetés minisztériumok szerinti végrehajtását az év első hat hónapjában
Florin Cîţu miniszterelnök pénteken közölte a Facebook-on a költségvetés minisztériumok szerinti végrehajtását az év első hat hónapjában. Az adatok szerint az első helyen a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Párt (USR-PLUS) szövetség minisztere, Stelian Ion által vezetett Igazságügyi Minisztérium és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője, Raluca Turcan vezette Munkaügyi Minisztérium áll, amelyek a kiutalt alapok 96%-át használták fel. Az utolsó helyen az Energiaügyi Minisztérium szerepel, amelyet a liberális Virgil Popescu vezet és amely az alapok 28%-át költötte el. Összességében az első félévben a felhasználásra kiutalt pénzek 84%-át költötte el a kormány.A miniszterelnök többször is kérte a miniszterektől, hogy hozzák nyilvánosságra a rendelkezésre bocsátott pénzek elköltésének helyzetét a költségvetés-kiigazitás előkészitésének távlatában, amelyet ebben a hónapban kell elfogadniuk.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.13)
Az első hat hónapban a közvetlen külföldi befektetések értéke elérte a 3,138 milliárd eurót
Az első hat hónapban a közvetlen külföldi befektetések értéke elérte a 3,138 milliárd eurót, ami 215%-os növekedést jelent az elmúlt év azonos időszakához képest, amikor ez az érték 996 millió euró volt, derült a Román Nemzeti Bank által pénteken nyilvánosságra hozott adatokból. A nemzeti cégnyilvántartó hivatal által központositott adatok szerint az elemzett időszakban, Romániában külföldi tőkével újonnan létrehozott cégek száma 53,7%-al növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest, ami 2.573 vállalaltot jelent. Másrészt, a jegybank adatai szerint az év első hat hónapjában Románia külső adóssága mintegy 2,1 milliárd euróra emelkedett, a folyószámla hiánya pedig valamivel több lévén mint hét milliárd, 73,44%-os növekedéssel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.13)
Konstancán újabb főpróbát tartanak a Román Haditengerészet Napjára
Pénteken, Konstancán újabb főpróbát tartanak a Román Haditengerészet Napjára, amelyet két nap múlva ünnepelünk. A járványügyi helyzet miatt, a közönség nem vehet rész a katonai kikőtőben, ahol az ünnepélyes ceremóniát tartják, de ezeket online vagy tv-műsorokből követheti, 9:50 órától. A katonai hajók és harci repülőgépek parádéja mégis megtekinthető a partról.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.13)
Románia a hetedik burgonyatermelő ország az Európai Unió viszonylatában
Az Eurostat pénteki adatai szerint Románia a hetedik burgonyatermelő ország az Európai Unió viszonylatában. A tavaly az Európai Unióban összesen 55,3 millió tonna burgonyát gyűjtöttek be, 27,4%-al kevesebbet, mint 2000-ben. Ebből 2,68 millió tonna Romániában termett. Az európai statisztikai hivatal szerint, Németország a legnagyobb burgonyatermelő ország az EU-ban, az összetermés 21,2%-át adja. Európai szinten, 2020-ban 1,7 millió hektárnyi felületen termesztettek burgonyát, ami az Európai Unió teljes szántóterületének 1,7 százalékát teszi ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.13)
Az utóbbi 24 órában, Romániában 383 új koronavírusos megbetegedést igazoltak
Az utóbbi 24 órában, Romániában 383 új koronavírusos megbetegedést igazoltak, több mint 32 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán, mig három ember meghalt, közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A legtöbb új koronavírusos esetet, 83-at, Bukarestből jelentették. Az intenziv terápián 102 koronavirusos beteget ápolnak, mig országos viszonylatban összesen 786 személy van korházban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.13)
Rozália Gănciulescu – RADOR