Manifestaţii la Ministerul Sănătăţii pentru adoptarea unei strategii naţionale HIV-SIDA

Realizator: Zeci de persoane, între care cei ai Asociaţiei „Accept”, au venit vineri la sediul Ministerului Sănătăţii pentru a solicita adoptarea cât mai urgentă a Strategiei Naţionale HIV-SIDA. Manifestanţii au cerut alocarea de fonduri pentru prevenţie, dar şi pentru tratamentul acestei boli, astfel încât pacienţii să beneficieze de tratament fără întrerupere. Protestatarii consideră că autorităţile sunt obligate să pună la punct o strategie pentru prevenirea infecţiilor cu HIV.
Directorul Asociaţiei „Accept”, Florin Buhuceanu: De peste 10 ani România nu mai are o strategie naţională HIV-SIDA, de peste 10 ani nu s-a întrunit comisia naţională HIV-SIDA, care are obligaţia, conform legii, să adopte politici în acest domeniu. Ca rezultat, s-a prăbuşit completamente sistemul de prevenţie în România, s-a prăbuşit sistemul de testare, mai ales în perioada COVID. Sincopele în ceea ce priveşte tratamentul ARV sunt din ce în ce mai dese, deşi bugetul pe tratament s-a dublat în ultimii 10 ani. Înţelegem dificultăţile sistemului, pe de altă parte, vieţile noastre sunt importante, vieţile noastre contează, nu mai putem aştepta.
Realizator: Prezentă la întâlnirea cu protestatarii, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a precizat că Strategia Naţională HIV-SIDA se află deja pe site-ul instituţiei, actul fiind în dezbatere publică:
Oana Grigore: Ministerul Sănătăţii chiar în această lună a suplimentat fondul pentru asigurarea tratamentului pacienţilor de HIV-SIDA. În mai multe judeţe s-au asigurat aceste fonduri suplimentare din transfer de la alte programe. De asemenea, la rectificarea bugetară au fost solicitate fonduri pentru suplimentarea Programului de HIV-SIDA în vederea asigurării tratamentului pacienţilor şi aşteptăm la rectificarea bugetară noi fonduri. Strategia Naţională pentru HIV-SIDA este deja elaborată şi se află pe circuitul de avizare. Sunt paşi, care au fost făcuţi şi sunt paşi, care vor fi făcuţi pentru rezolvarea problemelor pacienţilor de HIV-SIDA.
Realizator: În România sunt înregistrate aproximativ 16 mii de persoane infectate cu virusul HIV./lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 august)