Aproape s-a dublat numărul victimelor cutremurului din Haiti

De la 724 de morţi raportat duminică, azi numărul victimelor crescut la 1297 – scrie BBC. Echipajele de salvare caută disperaţi supravieţuitori sub dărâmături, după cutremurul de 7,2 de grade pe scara Richter, care a avut loc sâmbătă.

În urma mişcărilor seismice case, biserici, şcoli s-au prăbuşit la pământ. Încă nu există un bilanţ oficial despre persoanele dispărute, autorităţile au în evidenţă 5700 de răniţi.

Cele mai mari pagube a suferit partea de sud-vest al ţării, mai ales zona oraşului Les Cayes. „Pe străzi peste tot se aud plânsete” – a declarat pentru The New York Times arhiepiscopul Abiade Lozama, conducătorul unei biserici anglicane din Les Cayes, adăugând că oamenii au mare nevoie de apă potabilă şi de asistenţă medicală.

Conducătorul Agenţiei de Apărare Civilă din Haiti, Jerry Chandler a declarat duminică pentru cotidianul american că în judeţul Les Cayes aproximativ 1500 de case s-au distrus în întregime şi 3000 s-au deteriorat într-o măsură mai mare sau mai mică.

Epicentrul cutremurului a fost la aproximativ 12 km de la oraşul Saint-Louis du Sud – a declarat Institutul de Geofizică din Statele Unite (USGS). Seismul a putut fi resimţit şi în capitala Port-au-Prince aflată la 125 de km de la epicentrul şi chiar şi în statele învecinate.

Prim-ministrul Ariel Henry a declarat stare de necesitate pentru o perioadă de o lună şi a îndemnat locuitorii „pentru solidaritate”. „cel mai important ca de sub dărâmături să fie salvaţi cât mai mulţi oameni” – a spus premierul sâmbătă.

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden şi ONU au declarat că vor sprijini operaţiunile de salvare. Ţara vecină, Republica Dominicană a oferit că trimite alimente şi aparatură medicală în Haiti, iar Cuba s-a angajat că în următoarele zile va trimite 250 de medici în ţara lovită de catastrofa naturală. Papa Francisc în predica sa de duminică s-a rugat pentru victime şi şi-a exprimat speranţa că ajutorul va sosi în curând.

Această catastrofă a agravat problemele şi aşa săracă, şi care se confruntă cu o criză politică după ce în luna trecută a fost asasinat preşedintele ţării Jovenel Moïse. Situaţia poate fi înrăutăţită de furtuna tropicală Grace care se apropie de Haiti.

În Haiti sunt frecvente cutremurele. Un seism din 2010 a distrus aproape toată ţara. Epicentrul cutremurului a fost în capitala aglomerată, Port-au-Prince. Atunci seismul a avut 220.000 de victime şi mai mult de un milion de oameni au rămas fără adăpost.

Székely Ervin, RADOR