2021. augusztus 19/

 Romániába újabb Moderna-vakcina szállitmány érkezett
A Moderna gyógyszeripari vállalat újabb vakcina-szállitmányt küldött Romániának, a több mint 201 ezer adag oltóanyagot az országban osztják szét. Mostanig két millió adagot meghaladó Moderna-vakcina érkezett hazánkba, s ebből több mint 730 adagot már felhasználtak a lakosság imunizálására.Megemlitjük, hogy a lakosság Pfizer-, Astra Zeneca- és  Johnson and Johnson-vakcinával is beoltathatja magát. Jelenleg több mint öt millió ember vette fel a második adag oltást is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.19)
Mostanig egyeten román állampolgárt menekitettek ki Kabulból és szállitott el a román katonai gép Iszlámábádba
Mostanig egyeten román állampolgárt menekitettek ki és szállitott el a Románia által Kabulba küldött katonai gép Pakisztán fővárosába, Iszlámábádba.A román külügyminisztérium szerint a rendkivül nehéz és veszélyes biztonsági helyzet miatt az ott rekedt többi román nem tudott eljutni a kabuli repülőtérre.Mostanig 16 román állampolgár kért segitséget kimenekitésére Afganisztánból, noha a katonai gép útnak indulásakor 33, Afganisztánba rekedt állampolgárról tudtak. A minisztériumközi válságstáb megtette a szükséges lépéseket azon afgán állampolgárok azonositására és a kapcsolat felvételére velük, akik együttműködtek a román csapatokkal afganisztáni missziójuk alatt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.19)
Ludovic Orban liberális elnök csütörtökön hivatalosan benyújtja jelölését az újabb pártelnöki mandátumra
Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke bejelentette, hogy csütörtökön, 18 órakor hivatalosan benyújtja jelölését az újabb pártelnöki mandátumra.Mint hozzáfűzte, bármelyik liberális párttag benyújthajta jelölését a PNL elnöki tisztségének megpályázásáért, mivel a határidő augusztus 25-én jár le.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.19)
Egy koreai beruházó szeptemberben megtekinti a mintiai hőerőművet
Több nemzetközi társaság kész megvásárolni a mintiai hőerőművet, miután ezt a román hatóságok bezárták. A jövő hónapban egy koreai befektető tekinti meg a vállalatot. A márciustól már nem működő hőerőmű valamennyi alkalmazottját e hónap elején elbocsátották, azonban több befektető érdekelt a mintiai energiatermelő megvásárlása iránt. A Hunyad Megyei Tanács is kifejezésre jutatta ebbéli szándékát, de néhány külföldi cég is, mi több, még Indonéziából is, ahonnan egyébként a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum importált már szenet a mintiai hőerőműnek. A vállalat fizetésképtelennek való nyilvánitása után kinevezett Cristian Roşu speciális ügyintéző elmondta, hogy a jövő hónap első hetében egyik koreai konszern küldöttsége ellátogat a hőerőműhöz, amelyre már benyújtotta ajánlatát, azonban az eladási folyamatot az igazságügyi ügyintézőnek kell kezdeményeznie, mivel a komplexum fizetésképtelennek nyilvánitott. A hőerőmű megvásárlása után csakis földgázzal fog működni, mivel a négy zsil-völgyi bánya már nem termelhet ki kőszenet a vállalat működésének biztositására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.19)
A PSD bizalmatlansági inditványt nyújt be a Cîţu-kormány ellen
Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke  bejelentette, hogy pártja bizalmatlansági indirványt nyújt be a Cîţu-kormány ellen. Ciolacu azt állitotta, hogy a miniszterelnök bűncselekményt követett el, amikor ittasan vezetett az Egyesült Államokban. A szociáldemokrata vezető szerint a miniszterelnöknek le kell mondania tisztségéről, mivel ittas állapotban való vezetés miatt itélték el Amerikában. Mint hozzáfűzte, a bizalmatlansági inditványon kivül a PSD-nek más megoldása is van a miniszterelnök menesztésére, mint amilyen az Alkotmánybirósághoz értesitése vagy törvényszéki eljárások.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.19)
Rozalia Ganciulescu