BALKAN INSIGHT: „Regele Romilor” din România își lansează propria criptomonedă

Daniel Cioabă, un român care se autointitulează drept Rege al Romilor, și-a lansat propria criptomonedă, numită Gypsycoin, care ar urma să devină un mijloc al tranzacțiilor dintre comunitățile de romi din lumea întreagă.

În această săptămână, presa românească a anunțat că Daniel Cioabă, șeful filialei române a Uniunii Internaționale a Romilor și, totodată, pastor evanghelic creștin, a lansat o criptomonedă care ar urma să devină un popular mijloc de plată pentru romi și pentru afacerile deținute de romi.

Potrivit paginii oficiale de web cu privire la acest proiect, un procent de 2% din beneficiile generate de tranzacțiile care folosesc această monedă digitală, numită Gypsycoin, va fi investit în finanțarea unor proiecte umanitare destinate comunităților sărace de romi, în special în domeniul educației copiilor.

Potrivit sitului, moneda Gypsycoin are utilizări multiple, este o monedă destinată tranzacțiilor din comunitate, un mijloc de finanțare a proiectelor educaționale, o investiție financiară pe termen lung, precum și un mijloc de finanțare și de plăți de ordin umanitar.

Destinat totodată comunităților de romi din România și din alte țări, Gypsycoin-ul poate fi cumpărat de orice persoană. Tranzacțiile cu nouă criptomonedă au demarat în cursul acestei luni.

Luni, pe canalul de televiziune ProTV, Cioabă a spus că aproximativ 1.600 de oameni au cumpărat deja moneda Gypsycoin cu prețul de pornire de 0,00001 dolari.

Liderul comunității a adăugat că se află în tratative cu „romi care gestionează magazine și companii” pentru ca ei să înceapă să accepte plăți cu noua monedă, al cărei simbol este tradiționala roată a romilor.

Potrivit canalului ProTV, proiectul legat de Gypsycoin e susținut printr-o investiție inițială de 50000 de euro, datorată lui Cioabă și asociaților acestuia.

Cioabă, care locuiește la Sibiu, un oraș din Transilvania, este fiul lui Florin Cioabă, un pastor penticostal dintr-o influentă familie de romi, care, în anul 1997, s-a autoproclamat „Rege Internațional al Romilor”.

El a decedat în 2013, iar fiul său, Daniel Cioabă, a fost încoronat ca „Rege al Romilor din România”.

În același timp, Dorin, fratele mai mare al lui Daniel Cioabă, a moștenit titlul de „Rege Internațional al Romilor”, un titlu pe care încă îl mai folosește.

https://balkaninsight.com/2021/08/17/romanias-king-of-the-roma-launches-own-cryptocurrency/

Articol de Marcel Gascon Barbera

Traducerea: Alexandru Danga

BALKAN INSIGHT (Serbia) – 18 august