2021. augusztus 20

Florin Cîţu: Iohannis nem marasztalta el az USA-ban történt incidensei miatt
Beszélt a napokban Klaus Iohannis államelnökkel az Egyesült Államokban (USA) 21 évvel ezelőtt történt rendőrségi ügyéről – jelentette ki Florin Cîţu kormányfő, hozzátéve, hogy az államelnök nem marasztalta el amiatt, mert nem tájékoztatta korábban az incidensről. A kormányfőt a TVR 1 csütörtök esti műsorában kérdezték meg, hogy az államelnök elmarasztalta-e őt amiatt, mert nem tájékoztatta korábban az incidensről. „Nem. Beszéltünk az ügyről és ennyi. Semmiféle elmarasztalás nem történt” – válaszolta Florin Cîţu. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.20)
Románia 450 ezer dózis vakcinát küld segélyként a Koreai Köztársaságnak
A kormány csütörtöki ülésén jóváhagyta egy 450 ezer dózis Moderna-oltásból álló humanitárius segítség küldését a Koreai Köztársaságnak. Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint a koronavírus elleni vakcinák szállítását adott esetben a koreai fél vagy a szállítási minisztérium biztosítja a Tarom légitársaságon keresztül, az akciót a belügyminisztérium koordinálja a katasztrófavédelmi főigazgatóságon (DSU) keresztül, a külügyminisztériummal, a koreai hatóságokkal és az Európai Bizottsággal együttműködve. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.20)
628 új koronavírusos esetet regisztráltak az utóbbi 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta kilenc beteg haláláról érkezett jelentés és 628 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 38 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A halálos áldozatok közül négy férfiről és öt nő, akiket Argeş, Arad, Botoşani, Brassó, Konstanca, Galac, Hunyad, Prahova és Vaslui megyében kezeltek kórházban. Három személy a 60 és 69 év közötti, három a 70 és 79 év közötti korosztályhoz tartozott, háromnak az életkora meghaladta a 80 évet. Valamennyien más betegségben is szenvedtek. Ezzel 34.388-ra emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.20)
Újabb román tűzoltócsapat indul Görögországba
Románia ismét tűzoltókat küld Görögországba, hogy az erdőtüzek megfékezésében segítsenek a görög hatóságoknak – jelentette be Florin Cîţu kormányfő. „Görögországnak ismét segítségre van szüksége! Tájékoztattam Klaus Iohannis államfőt, és a belügyminiszterrel közösen úgy döntöttünk, hogy 142 tűzoltót küldünk a görög hatóságok megsegítésére” – írta Cîţu csütörtök este a Facebook-oldalán. A kormány csütörtök este kiküldött tájékoztatása szerint 142 katonai tűzoltó indul pénteken Görögországba 28 tűzoltókocsival felszerelve. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.20)
14 román állampolgár megérkezett a kabuli repülőtérre
Tizennégy román állampolgár érkezett meg biztonságban péntek reggel a kabuli repülőtérre, és várják, hogy utánuk menjen az Iszlámábádban állomásozó román katonai repülőgép – tájékoztatott pénteken a külügyminisztérium. A tárca szerint a 14 román állampolgár egy biztonsági cég alkalmazottja, és péntek reggelig egy katonai bázison tartózkodtak, ahonnan a román hatóságok a nemzetközi partnerek és a munkáltató vállalat támogatásával a hét eleje óta tett „rendkívül összetett” intézkedések nyomán vitték át őket a repülőtérre. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.20)
Andrei Demeny, RADOR