Dmitri Peskov: Moscova trage concluzii care evidențiază caracterul neprietenos al Platformei Crimeea

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că summitul Platforma Crimeea de la Kiev are un caracter declarativ și nu are nicio continuitate tangibilă. Acestea sunt concluziile pe care le trage Moscova, a adăugat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin.
„Acest eveniment de la Kiev este în continuare unul declarativ și nu are nicio continuitate tangibilă. Deși chiar și acest caracter declarativ evidenţiază un ton extrem de neprietenos față de țara noastră, fapt pe care evident îl sesizăm şi urmărim cu o deosebită atenție şi, în mod evident, vom trage concluziile potrivite pentru noi”, a mai afirmat Peskov. El a menționat că Rusia este gata să clarifice erorile în care se încred multe state ale lumii cu privire la Crimeea. Summitul Platforma Crimeea a avut loc la Kiev pe 23 august. În declarația finală, participanții au anunțat posibila introducere a unor noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza Crimeii. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a declarat că participarea anumitor țări la Platforma Crimeea se va reflecta asupra reţiilor dintre Moscova şi aceste state. Crimeea a devenit regiune rusă după un referendum organizat în luna martie 2014, în urma căruia majoritatea locuitorilor peninsulei au votat în favoarea reunificării cu Rusia.
Declarația finală a summitului Platforma Crimeea solicită Federației Ruse să se alăture activităților Platformei Crimeea. La summitul de lansare a Platformei Internaţionale Crimeea, desfăşurat, luni, la Kiev, a fost semnată o declarație în care, pentru prima dată la nivel internațional, Federaţia Rusă este recunoscută drept stat ocupant. Platforma Crimeea a fost lansată de autorităţile de la Kiev ca un mecanism internaţional de consultare şi comunicare, al cărui scop pe termen lung este obţinerea eliberării peninsulei de sub ocupaţia Rusiei şi revenirea ei la Ucraina./vdraguta/dstanesc
(www.russian.rt.com – 25 august)