2021. augusztus 26

Romániában nagy ütemben terjed a fertőzés
A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki jelentése szerint az utóbbi 24 órában az előző napinál százzal több, 953 új esetet diagnosztizáltak, ami csaknem kétszerese az utóbbi két hét napi átlagának. Maga a kéthetes mozgóátlag is több mint kétszerese a két héttel korábbinak: csütörtökön már 504 új eset számított volna átlagosnak. Az utóbbi napon 17 fertőzött halt meg: ez is szinte duplája az utóbbi két hét napi átlagának. A kórházakban több mint kétszer annyi fertőzöttet ápolnak, mint két héttel korábban: csütörtökön számuk elérte az 1658-at. Még gyorsabb ütemben növekszik az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma: a két héttel korábbi 98-ról 228-ra emelkedett.Ezzel szemben az oltási hajlandóság továbbra is csökkenőben van Romániában: a beoltottak száma már csak átlagosan 7 800-al emelkedik naponta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 08.26)
Klaus Iohannis államelnök munkaülést tartott a Cotroceni palotában az egészségügyi-és a tanügyminiszterrel
Tekintettel arra, hogy nemsokára kezdődik az új tanév, Klaus Iohannis államelnök munkaülésre hivta csütörtök délután, a Cotroceni palotába az egészségügyi-és a tanügyminisztert.A találkozó után tartott sajtónyilatkozatában az államelnök elmondta, hogy a koronavirus fertőzések számának növekedése miatt a két miniszterrel megvitatta a jövőben hozandó intézkedéseket. „A járvány negyedik hullámában vagyunk és fontosnak tartottam, hogy megnézzük, mennyire van felkészülve az orvosi rendszer és hogy megvitassuk az új tanév-kezdést.Egy dolog biztos, a járvány negyedik hullámának hatása közvetlenül attól függ, hogy milyen ütemben vesszük fel a koronavirus elleni vakcinát.A vírus, amellyel szembesülünk, távolról sem tartható ellenőrzés alatt, különösen azért, mert terjedése globális, és sok ország nem tudja beoltani állampolgárait. Ami egészségügyi rendszerünket illeti, az egészségügyi miniszter beszámolt a tervezett intézkedésekről a virus negyedik hullámának leküzdésére. Az orvosok jól felkészültek és sok tapasztalatot halmoztak fel”, hangsúlyozta Klaus Iohannis.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 08.26)
Újabb Moderna-vakcina szállitmány érkezik Romániába
Az Országos Oltási Bizottság közlése szerint több mint 200 ezer adag vakcina érkezik az országba. A szállitást a gyártőcég biztositja, a vakcinák szárazföldi úton jutnak el Bukarestbe és innen osztják szét a következő időszakban  az országban működő regionális központoknak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 08.26)
Hargita megyében is megjelent a kornavirus delta variánsa
A prefektusi hivatal csütörtöki közlése szerint a delta variánssal fertőzött betegek fele nem volt beoltva. A mutációval fertőzött nyolc személy közül négy volt korábban beoltva a Pfizer-vakcinával.Az elmúlt 24 órában Hargita megyében négy új koronavírus fertőzést jegyeztek, a megye fertőzöttségi rátája jelenleg 0,07 ezrelék. A megyében az átoltottsági arány 20,18 százalékos, az elmúlt egy héten 483-an vették fel a koronavírus elleni vakcina első adagját.  (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 08.26)
A nagylaki határőrök négy külföldi állampolgárt tartóztattak fel, akik illegálisan próbálták átlépni a határt Magyarországra
A nagylaki határőrök négy külföldi állampolgárt tartóztattak fel, akik gyalog, illegális körülmények között próbálták átlépni a határt Magyarországra. A határsértők kettő marokkói, és ugyancsak kettő libiai állampolgároknak vallották magukat és 26-34 közötti életkorúak voltak. Mindkét esetben kivizsgálásokat végeznek az illetékes szervek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 08.26)
Rozália Gănciulescu, RADOR