2021. augusztus 27

Klaus Iohannis arra kéri a szülőket és a pedagógusokat, oltassák be magukat
Arra kérte csütörtök este az elnöki hivatalban tartott sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis a szülőket és a pedagógusokat, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen. Felhívásában az államfő azzal érvelt: a szülők és a tanárok a vakcina beadatásával mutathatják meg, hogy fontos számukra az iskola és a gyermekek jövője. Iohannis rendkívül fontosnak nevezte, hogy a jelenléti oktatás minél hosszabb ideig tartson. Szerinte a múlt év tapasztalatai azt mutatják, hogy az online oktatás nem helyettesítheti a klasszikus tanítási módszereket, és csak ideiglenes megoldásként alkalmazható. Az államelnök megerősítette, hogy a 2021/2022-es tanév jelenléti oktatással indul. Online tanításra csakis abban az esetben térnek majd át, ha egy adott településen a fertőzöttség eléri a 6 ezreléket. Klaus Iohannis hangsúlyozta, hogy az érkező negyedik járványhullám intenzitása az átoltottság mértékétől függ. „Nem kétséges, hogy a megbetegedés és a betegség súlyosbodása ellen az oltás a védekezés legfőbb módja” – mondta az államfő. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.27)
Az adóhatóság képtelen behajtani a büntetések többségét
A Munkaügyi Felügyelőség 51,1 millió értékben szabott ki bírságokat az év első hét hónapjában a dolgozóikat feketén foglalkoztató cégekre, az adóhivatalnak (ANAF) azonban az összeg nagy részét nem sikerült behajtani – mondta pénteken Raluca Turcan munkaügyi miniszter. Turcan tájékoztatása szerint tavaly a be nem jelentett munkavégzés miatt kiszabott bírságok összértéke 101 millió lej volt. Az idei év első hét hónapjában 39 795 ellenőrzést végeztek a be nem jelentett munkavégzés leleplezése érdekében, és 1816 munkáltatót büntettek meg összesen 51,1 millió lej értékben. A minisztérium és a munkaügyi felügyelőség országos kampányt indított a feketemunka leküzdésére. A miniszter kifejtette: mind a munkavállalóknak, mind a munkaadóknak meg kell érteniük, hogy a fekete- vagy szürkemunka nem segít, hanem árt nekik. Ennek kapcsán tárgyalásokba kezdtek a munkaadók és a szakszervezetek képviselőivel, és az elkövetkező időszakban számos közös javaslatot fognak előterjeszteni – tette hozzá. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.27)
Koronavírus Romániában: 900 fölött az új fertőzések száma
A legutóbbi tájékoztatás óta 946 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában mintegy 40 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az új esetekkel 1 094 870-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma. Közülük 1 053 507 személyt már gyógyultnak nyilvánítottak. Az elmúlt 24 órában 15 339 RT-PCR tesztet végeztek el (5179-et az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 10 160-at pedig kérésre), és 24 661 antigén gyorsteszt eredményét dolgozták fel. Az elmúlt 24 órában 19 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés. Tizenhhatan közülük más betegségben is szenvedtek. Ezzel 34 490-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában. Jelenleg 1763 személyt kezelnek kórházban COVID-19-cel, 238 személy szorul intenzív terápiás ellátásra. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.27)
Idén 6,6 százalék körüli költségvetési hiány várható
A CFA Románia legfrissebb jelentésében 6,6 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal és 6,9 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2021-ben. A befektetési szakértőket tömörítő szervezet havonta készít felmérést a pénzügyi elemzők körében Románia gazdaságának egy éves távlatairól. Pénteki közleményük szerint a válaszadóik 4,11 százalékos inflációt és 53 százalékos GDP-arányos államadósságot jósolnak 12 hónap múlva. A megkérdezett elemzők 93 százaléka szerint a lej gyengülni fog az euróval szemben a jelenlegi értékéhez képest a következő 12 hónapban, a szakértők fél év múlva átlagban 4,9829 lejes, egy év múlva 5,0445 lejes euró-árfolyammal számolnak. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.27)