Consumatorii de energie care primesc notificări de majorare a prețurilor din partea furnizorilor trebuie să anunțe ANRE

Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Nicoleta Turcu – Consumatorii de energie care primesc notificări de majorare a prețurilor din partea furnizorilor, deși prețul din contracte este fix, trebuie să anunțe Autoritatea Națională de Reglementare în Energie. Aceasta spune că furnizorii nu procedează corect și vor fi controlați.
Reporter: Bogdan Isopescu – Deși consumatorii au ales oferte cu preț fix, furnizorii invocă anumite capitole din contracte referitoare la cazurile de forță majoră și consideră triplarea prețurilor pe bursă un astfel de caz particular. Reprezentanții ANRE spun însă că ofertele cu preț fix nu pot fi schimbate pe durata derulării contractului, iar dacă în contract există alte prevederi ce influențează acest preț, atunci furnizorul are o problemă, nu consumatorul.
Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE: Dacă contractul are clauză în sensul căreia să poată modifica prețul, înseamnă că oferta nu a fost corelată cu contractul și, din punctul meu de vedere, nu este o abordare corectă din partea furnizorilor, să nu spun cuvinte mai grave cu a fi ofertă înșelătoare. Un preț fix este preț fix pe întreaga perioadă a contractului.
Reporter: În privința argumentelor invocate de furnizori, în speță capitolul contractual referitor la cazurile de forță majore, vicepreşedintele ANRE spune că, în acest moment, nu există un astfel de caz pe piață.
Zoltan Nagy-Bege: Care a fost forța majoră care a dus la creșterea prețului? Nu știu de un eveniment în România care să fie catalogat forță majoră și să fi influențat evoluția prețurilor din piață.
Reporter: Reprezentanții ANRE spun că toți consumatorii de energie și gaze care primesc astfel de notificări din partea furnizorilor să depună sesizări către Autoritate, pentru ca reprezentanții acesteia să înceapă controlul furnizorilor.#HUN/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 august)