Se înăspresc măsurile de protecţie împotriva răspândirii coronavirusului în Sicilia

Începând de luni purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie de la vârsta de 6 ani şi trebuie purtată nu doar în spaţii închise.

În Sicilia la începutul verii au fost ridicate o serie de restricţii, care însă din 30 august vor fi reintroduse, având în vedere că se răspândeşte cu repeziciune varianta delta a virusului – a transmis presa italiană printre care şi portalul Nova. Purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie pe tot teritoriul Siciliei de la vârsta de 6 ani şi nu doar în spaţii închise, ci şi pe stradă. În restaurante pot sta la o masă doar patru persoane. Pe stadioane şi în teatre spectatorii pot umple doar 25% din capacitatea obiectivului. Măsuri similare au fost deja adoptate în mai multe localităţi din Sicilia, însă acum – conform deciziei Ministerului Sănătăţii – toată regiunea va intra în zona galbenă, ceea ce înseamnă totuşi cel mai scăzut nivel al restricţiilor. Deocamdată măsurile vor fi în vigoare pentru o perioadă de două săptămâni. Decizia – anunţată de ministrul sănătăţii Roberto Speranza – a fost motivată de creşterea numărului persoanelor spitalizate din cauza COVID-19. Numărul pacienţilor conectați la aparate de ventilaţie a depăşit 10% din capacitate, ceea ce este considerat baremul minim de atenţionare. Presiunea asupra sistemului sanitar a crescut în ultima perioadă şi prognozele nu sunt deloc optimiste. Specialiştii sunt de părere că dacă înăsprirea reglementărilor nu vor determina scăderea numărului infecţiilor, atunci va deveni inevitabilă trecerea insulei în zona portocalie.

80% dintre pacienţi cu COVID-19 nu au primit nici prima doză de vaccin – a declarat pentru ziarul Palermo Today consilierul pentru problemele de sănătate la nivel regional, Ruggero Razza. De câteva săptămâni în Sicilia se înregistrează cel mai mare număr al infecţiilor cu SARS-CoV-2. Rata de vaccinare a populaţiei abia a depăşit 50% în condiţiile în care vara aceasta mai mult de un milion de turişti au sosit pe insulă, atât italieni, cât şi străini. În data de 1 iulie, când a fost deschis sezonul estival, au fost înregistrate 53 de noi cazuri, şi nicio persoană nu a decedat de COVID-19. Ieri (sâmbătă) numărul cazurilor de noi infecţii a depăşit 1000 şi aproape 10 persoane au decedat. La aeroporturile din Milano începând de luni se vor organiza testări gratuite pentru cei care se întorc din Sicilia.

Székely Ervin, RADOR