2021. augusztus 30

A parlamenti ülésszak kezdete előtt a tengerparton tanácskoznak a szociáldemokraták

Az egyeztetések célja az, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) kialakítsa a saját egységes stratégiáját a szerdán kezdődő szesszió előtt – tájékoztatta hétfő reggel a hallgatókat a közszolgálati rádió tudósítója, Cătălin Purcaru. A párt szempontjából a törvényhozás legfontosabb feladata most a hátrányos helyzetű fogyasztók védelmét biztosító törvény elfogadása. A jogszabály a Képviselőház napirendjén szerepel, amelyik a végső döntést illetékes meghozni a törvénytervezetről. A szociáldemokraták azt szeretnék törvénybe iktatni, hogy a hátrányos helyzetű fogyasztók rezsiköltségeit az állam részlegesen átvállalja, ugyanakkor bevezettetnék az energiaárak maximálását is abban az esetben, ha a piaci árak mesterségesen emelkednének.

A megbeszélések másik fontos témája a Cîţu kormány elleni bizalmatlansági indítvány benyújtása. A szociáldemokraták számára nem az a kérdés, hogy kezdeményezzék-e a kormány menesztését, hanem az, hogy erre mikor kerüljön sor. A párt képviselőinek és szenátorainak egy része azt szeretné, ha az alkotmányos eljárásra a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szeptember 25-i kongresszusa után kerülne sor, mások viszont – s ezek közé tartozik a párt elnöke, Marcel Ciolacu is – úgy vélik, hogy a bizalmatlansági indítványt – tekintettel a kormány gazdasági és szociális politikájának teljes csődjére – mielőbb be kell nyújtani. (Radio România Actualităţi)

Gyalogos felüljárókat építenek a fővárosi körgyűrűn

A munkát az Útépítő Vállalat (Compania de Drumuri) végzi. Az első ilyen átkelőhelyet Chiajna település körzetében helyezik el az A 1-es autópálya és Chitila közötti négy sávos szakaszon. A további felüljárókat a Chitila – Mogosoaia – Otopeni útszakaszokon helyezik el, minden esetben ott, ahol négy sávos utat kell átívelniük. Jelenleg a Bukarest körgyűrű valamennyi gyalogátkelője a talaj szintjén van. (RADOR Hírügynökség)

Befejeződött a Nagyszebeni Nemzetközi Színházi Fesztivál

Vasárnap este a már hagyományosnak számító tűzijátékkal ért véget a rangos kulturális esemény 28-ik kiadása. Tíz napon át, 38 ország mintegy 2000 művésze hozzávetőleg 600 rendezvénnyel szolgálta a nagyérdeműt. A legtöbb előadás világpremiernek számított. A Román Rádió társszervezője volt az eseménynek. A záróünnepségen Constantin Chiriac, a fesztivál alapítója és elnöke a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta: „Valószínüleg ez volt a legszebb, legőrültebb és legnehezebb vállalkozás, amit valaha is megvalósítottam. Végül sikerült bebizonyítanunk, hogy a szépség győz a világban, hogy a színház, az előadó-művészet és az érzelmek az embereket, a közösségeket szolgálják. Nem betegséget, kétségbeesést, vérengzést, stresszt, szerencsétlenséget hoznak, hanem ellenkezőleg: örömet, mosolyt, a társas együttlétek élményét. Örvendetes, hogy a fesztivál idején a fertőzési mutatók nem emelkedtek, pedig naponta 30-40.000 ember volt jelen a Nagy Piactéren”. (Radio România Actualităţi)

Ismét nő az egészségügyi egységek leterheltsége a világjárvány miatt

Folyamatosan nőnek a járványügyi mutatók. A pozitív teszteredmények megközelítik az összes teszt 3%-át. Tegnap 868 új fertőzést és 19 halálesetet jelentettek az egészségügyi szervek. Jelenleg 2000 személyt kezelnek a kórházakban, közülük 269-en súlyos állapotban vannak az intenzív terápián. Ennek következtében ismét nőtt a kórházakban a zsúfoltság, különösen azokban a megyékben, ahol magasabb a fertőzések száma. A legtöbb új fertőzést a fővárosból jelentették. Temes és Suceava megyékben már nincsenek helyek az intenzív terápián.

Amint arról a közszolgálati rádió tudósítója, Mihaela Buculei beszámolt egyre kevesebb azon települések száma, ahol nem nőnek a Covid esetszámok. A Rădăuţi-i városi kórház intenzív terápiás osztályán nincs egyetlen szabad ágy sem. A Suceavai Megyei Kórház tájékoztatása szerint 537 betegük közül 51-en szenvednek Covid-19-ben, heten közülük súlyos állapotban vannak. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR