Proiectul de rectificare bugetară este din nou pe masa guvernului

Proiectul de rectificare bugetară este din nou de astăzi pe masa guvernului. Se așteaptă mai mulți bani la sănătate și la alte ministere, dar proiectul a fost criticat de Consiliul Fiscal care spune că slăbește consolidarea bugetară. Este însă la un pas de a fi aprobat.

Reporter: Petruța Obreja – Rectificarea bugetară mai are nevoie doar de avizul Consiliului Economic și Social și abia apoi va fi aprobată, o rectificare despre care premierul Florin Cîțu spunea că este una pozitivă și care va reduce deficitul bugetar, deficit care nu trebuie să depășească 7%.

Florin Cîțu: Veniturile bugetului general consolidat se majorează, căci am avut o colectare mai bună. Estimăm încasări mai mari cu 15,4 miliarde de lei, din care 13,4 miliarde de lei din economia internă şi 2,1 miliard de lei din venituri din fonduri europene. Cheltuielile după rectificare se majorează pe sold cu suma de 18,7 miliarde de lei, cheltuielile pentru investiții cresc 6, 3 miliarde de lei.

Reporter: Proiectul a fost însă criticat în urmă cu câteva zile de Consiliul Fiscal, care afirmă că noua rectificare va slăbi consolidarea bugetară așa cum era ea prevăzută pentru acest an, consolidare bugetară care este esențială atât pentru stabilizarea nivelului datoriei publice, pentru stabilitatea monedei naționale, cât și pentru stabilitatea economică a României. Întrebat dacă guvernul va adopta proiectul de ordonanță în ciuda nemulțumirilor existente în coaliție, Florin Cîțu a declarat:

Florin Cîțu: Nu. Bineînţeles că nu. Vreau să fim cu toții de acord. Vreau să am coaliția de partea mea în această rectificare, pentru că e vorba de proiectele pentru români, e vorba de banii românilor.

Reporter: Înainte însă de adoptarea rectificării bugetare trebuie aprobat Programul Național de Investiții ‘Anghel Saligny’, despre care premierul Florin Cîțu spunea că este un program prin care autoritățile locale vor putea pune în practică proiecte de asfaltare de drumuri și de canalizare, un proiect care va beneficia de un buget de 50 de miliarde de lei și care se va întinde pe minimum 6 ani.#HUN//cpodea/schelaru