2021. szeptember 2

Klaus Iohannis elfogadta Stelian Ion igazságügyi miniszter leváltását
Klaus Iohannis államfő aláírta csütörtök délelőtt a Stelian Ion igazságügyi miniszter visszahívásáról szóló rendeletet. Szerdán este Florin Cîțu miniszterelnök jelentette be, hogy felfüggeszti tisztségéből a tárcavezetőt, mert az zsarolással akart nyomást gyakorolni a kormány döntésére.  Az igazságügyi tárca vezetését ideiglenesen Lucian Bode belügyminiszter veszi át. Mint ismert, a szerdai esti kormányülés helyett lezajlott tárgyalásokat követően Florin Cîțu miniszterelnök bejelentette: felfüggesztette tisztségéből Stelian Ion igazságügyi minisztert, az erről szóló dokumentumokat már elküldte az államelnöknek és értesítette a koalíciós partnereket is. Bár Klaus Iohannis csütörtök reggel még azt közölte, gondolkodik a miniszter leváltásának elfogadásán, nem sokkal dél előtt aláírta a tárcavezető visszahívásáról szóló kormányfői rendeletet. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.02)
Bizalmatlansági indítványt kezdeményez az USR–PLUS Florin Cîțu kormánya ellen
A Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) bizalmatlansági indítvány kezdeményezését jelentette be azt követőn, hogy Klaus Iohannis államfő jóváhagyta Florin Cîțu miniszterelnök kérelmét Stelian Ion igazságügyi miniszter felmentésére vonatkozóan. Dacian Cioloș európai parlamenti képviselő, a kormánykoalíció második legnagyobb tagjának számító pártszövetség PLUS-os társelnöke a közösségi oldalán jelentette be, hogy az USR–PLUS 80 törvényhozója, akik aláírásukkal segítették a tavaly decemberi parlamenti választások után a jobbközép többség kialakítását, most aláírásukkal támogatják Florin Cîțu nemzeti liberális párti (PNL) miniszterelnök leváltását. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.02)
Egyhangúlag kiállt Florin Cîțu mellett a PNL országos politikai testülete
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Országos Politikai Bürója (BPN) csütörtökön ülésén százszázalékos támogatásáról biztosította Florin Cîțut, aki bizalmi szavazást kért miniszterelnöki mandátumának folytatásáról. Ludovic Orban nem vett részt az ülésen, mert azt az ő megkérdezése nélkül hívták össze. Rareş Bogdan európai parlamenti képviselő szerint a politikai döntéshozó testület ülésének összehívása és megtartása megfelelt a párt alapszabályzatának. Sajtóinformációk szerint 54-ből 54-en mellette szavaztak, azt támogatva, hogy Florin Cîțu maradjon a kormányfő, annak ellenére, hogy az USR–PLUS bejelentette, csak új miniszterelnök kinevezésével hajlandó a koalícióban maradni, illetve ellenkező esetben támogatnak egy Cîțu elleni bizalmatlansági indítványt. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.02)
Koronavírus Romániában: 1470 új koronavírusos megbetegedést igazoltak
A legutóbbi tájékoztatás óta 1470 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában több mint 40 ezer teszt elvégzése nyomán – közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az új esetekkel 1 101 678-ra nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma, 1 056 922 személyt közülük gyógyultnak nyilvánítottak. Az elmúlt 24 órában 16 293 RT-PCR tesztet végeztek el (6831-et az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 9462-t pedig kérésre), és 24 384 antigén gyorsteszt eredményét dolgozták fel. Az elmúlt 24 órában 26, koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés, valamennyien más betegségben is szenvedtek. Ezzel 34 617-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában. Jelenleg 2642 személyt kezelnek kórházban COVID-19-cel, 322 fertőzött személy szorul intenzív terápiás ellátásra. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.02)
Romániában 52 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az első hét hónapban
Romániában 52 százalékkal, 10,242 millióra nőtt a vendégéjszakák száma az első hét hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest, az adat ugyanakkor még mindig 35 százalékkal maradt el a járvány előtti szinttől – közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet (INS). A külföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák száma 1,6 százalékkal, 722 ezerre nőtt, a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 58,5 százalékkal, 9,519 millióra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyekre érkezett vendégek száma is 53 százalékkal, 4,707 millióra nőtt az első hét hónapban, a román turistákból 60 százalékkal többet, 4,383 milliót jegyeztek, ugyanakkor a vizsgált időszakban a külföldi turisták száma 1,2 százalékkal, 324 600-ra csökkent. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.02)