USR PLUS îşi menţine sprijinul pentru Stelian Ion, care va fi propunerea pentru Justiţie şi în viitorul guvern

USR PLUS a decis aşadar, aseară, în şedinţa Biroului Naţional, că îşi retrage sprijinul politic pentru premierul Florin Cîţu. USR PLUS a menţionat că îşi menţine sprijinul, în schimb, pentru Stelian Ion care va fi propunerea pentru Justiţie şi în viitorul guvern.
Reporter: Amalia Bojescu: Vicepremierul Dan Barna spunea că decizia premierului de a introduce pe ordinea de zi OUG privind Planul de investiţii „Anghel Saligny” încalcă protocolul de colaborare. El a precizat că au fost transmise mai multe amendamente la acest proiect şi se aştepta ca ele să fie discutate în coaliţie înainte de şedinţa de guvern:
Dan Barna: Această coaliţie conduce guvernul şi are o majoritate în parlament pentru a face politici publice. Un program în care vorbim de 50 de miliarde din avuţia României amanetate pentru un număr de ani în faţă este un program, care are nevoie de o susţinere şi de un acord politic în cadrul coaliţiei.
Reporter: Cei de la USR PLUS au mai susţinut că proiectul nu poate fi adoptat până când nu sunt obţinute avizele necesare. Ministrul USR al Justiţiei, Stelian Ion, spunea că nu a primit proiectul în original pentru a-l aviza. De cealaltă parte, premierul Florin Cîţu susţine că proiectul „Anghel Saligny” a fost trimis de ministerul de resort, cel al Dezvoltării către Ministerul Justiţiei încă din 25 august. El a precizat că nu există vreo problemă în adoptarea acestuia în şedinţa de guvern, fireşte cu observaţiile fiecărui minister avizator.
Şi UDMR susţine că au fost respectate procedurile de avizare pentru acest proiect. Vicepremierul Kelemen Hunor spune că este necesar ca proiectul „Anghel Saligny” să fie adoptat înainte de rectificare. El este convins că blocajul de la nivelul guvernului în legătură cu acest subiect va fi depăşit:
Kelemen Hunor: Important este să lansăm programul în acest an. Pentru acest lucru la rectificare trebuie să introduci proiectele de angajamente. Noi am vrea să avem posibilitatea să semnăm contractele cu autorităţile locale la începutul anului viitor, după aceea urmează licitaţiile publice, înseamnă execuţia lucrărilor şi nu am vrea să pierdem încă un an.#HUN/lcoman/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 septembrie)