2021. szeptember 3

Az óvások elbírálása után ma függesztik ki a pótérettségi végleges eredményeit

A pótérettségi előzetes eredménye alapján a sikeresen vizsgázók aránya 30 százalékos volt. Ehhez a maturandusoknak legalább 6-os átlagot és az egyes tantárgyakból minimum 5-öst kellett elérniük. A nyári vizsgaidőszakban a jelölteknek közel 70%-a sikerrel vizsgázott és 146-an kaptak 10-es osztályzatot. Ilyen eredményt a pótérettségin senkinek sem sikerült elérnie. (Radio România Actualităţi)

Folytatódik a koalíciós válság

Két napja ismét megromlott a viszony a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a vele együtt kormányzó Mentsétek meg Romániát – PLUS (USR-PLUS) szövetség között, s a két párt képviselői folyamatosan támadják egymást. Az USR-PLUS elengedhetetlennek tartja Florin Cîţu miniszterelnök lemondását és egy új liberális kormányfő kinevezését. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a párt képviselői bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a Románok Egységéért Szövetség (AUR) parlamenti frakcióival közösen.

A Florin Cîţu mellett kiálló liberálisok ezzel szemben támogatásukról biztosították a miniszterelnököt és úgy vélik, hogy a válság akkor oldható fel, ha az USR-PLUS egy új igazságügyi minisztert jelöl a szerdán leváltott Stelian Ion helyére. A PNL jelenlegi elnökét, Ludovic Orbant támogató liberálisok higgadtságra intik a válságot generáló politikusokat és arra figyelmeztetnek, hogy az ellenzéki pártokkal való összefogás a jobboldali pártok parlamenti többségének elvesztését vonhatja maga után. A koalíciós pártok között ma este kerül sor újabb egyeztetésre. (RADOR Hírügynökség)

Az igazságügyi tárca ideiglenesen megbízott minisztere bejelentette, hogy aláírja az Anghel Saligny Országos Beruházási Programról szóló sürgősségi kormányrendeletet

Lucian Bode tegnap elmondta, hogy tárgyalt az igazságügyi minisztérium szakértőivel és mint a kormány tagja nagy vonalakban ismeri az elképzelést. A miniszter tegnap estére tárgyalást tervezett Cseke Attila fejlesztési miniszterrel, a jogszabály kezdeményezőjével és megígérte, hogy ezt követően aláírja a szóban forgó sürgősségi kormányrendelet tervezetét.

Mint ismeretes Lucian Bode azt követően került ideiglenesen a tárca élére, hogy Florin Cîţu miniszterelnök leváltotta a tárca korábbi vezetőjét, Stelian Iont, amiért az a törvényes határidőn belül nem véleményezte a jogszabály-tervezetet. A mai kormányülésen elképzelhető, hogy el is fogadják az Anhel Saligny Országos Beruházási Programról szóló sürgősségi kormányrendeletet. (RADOR Hírügynökség)

Nem engedték be az országba a Németországból érkező textilhulladékot

A 15 tonnás kamiont a 2-es számú borsi határátkelőhelyen tartóztatták fel a vámosok. Az 52 éves román állampolgárságú gépkocsivezető egy hazai cégnek akarta elszállítani a rakományt. A kamion átvizsgálása során a vámosok megállapították, hogy a szállítmányban erősen használt ruhák hulladékai találhatók, s a gépkocsivezető nem tudta a szükséges iratokkal igazolni a termékek importját, ezért a hatóság nem engedte be az országba a szállítmányt. (Radio România Actualităţi)

Mintegy 200 esetben indítottak büntetőeljárást hamis oltási igazolványok kibocsátása miatt

A büntetőügyeknek hozzávetőleg 400 vádlottjuk van, köztük az egészségügyben dolgozó személyek is, akik a nyomozóhatóság szerint pénzért hamis Covid-ellenes oltási bizonyítványokat adtak el. Lucian Bode belügyminiszter bejelentette, hogy a rendőrség igyekszik felgöngyölíteni az ilyen eseteket. Az oltási kampány koordinátora Valeriu Gheorghiţă arra figyelmeztetett, hogy azok, akik hamis igazolványokat vásárolnak tulajdonképpen pénzen veszik meg a megbetegedésüket, kórházi kezelésüket és esetleges halálukat. Hozzátette, hogy szigorú büntetést kér azokra, akik ilyen bűncselekményeket követnek el és arra kérte az egészségügyi alkalmazottakat, hogy jelentsék, ha ilyen kéréssel fordulnak hozzájuk. Megjegyzendő, hogy az elmúlt héten koronavírusos fertőzésben elhunytak 97%-a nem kapott Covid-ellenes oltást. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR