DIE PRESSE: Ministrul de justiţie din România a fost demis – Coaliţia se clatină

Primul ministru Cîţu l-a demis pe Stelian Ion din cauza unor neconcordanţe în privinţa subvenţiilor şi planurilor de reformare a justiţiei.

Şeful guvernului s-a arătat nemulţumit de faptul că ministrul, potrivit propriilor sale afirmaţii spuse în direct în faţa camerelor, a blocat proiecte ale guvernului. Anterior media a relatat că partidul lui Stelian Ion, USR PLUS, nu este de acord cu planurile lui Cîţu privind repartizarea subvenţiilor destinate comunităţilor locale şi ameninţă cu ieşirea din coaliţie.

Ion a refuzat să semneze aceste proiecte. USR PLUS este partenerul de coaliţie mai mic al PNL şi împreună cu UDMR formează o coaliţie existentă de la sfârşitul anului trecut.

Cîţu a precizat că „nu va accepta niciodată în guvernul României miniştri” care „se opun modernizării României” şi „șantajează” guvernul, exprimându-şi speranţa că USR PLUS va rămâne în coaliţie.

Stelian Ion şi partidul său sunt de mai multă vreme criticaţi din cauza reformelor din justiţie. Ion a vrut să anuleze modificări operate în justiţie care fuseseră introduse de guvernul social-democrat anterior şi fuseseră solicitate şi din partea UE.

În opinia criticilor PSD intenţiona să protejeze politicienii corupţi de urmărire penală. Însă în opinia lui Cîţu, al PNL şi al UDMR proiectele de reformă ale lui Ion au fost prea radicale. Din acest motiv coaliţia nu a putut ajunge la un consens.

(APA/dpa)

https://www.diepresse.com/6028355/rumanien-justizminister-entlassen-koalition-wackelt?from=rss

Traducerea: Imola Stănescu

DIE PRESSE (Austria), 1 septembrie 2021