Florin Cîţu susţine că soluţia la situaţia politică actuală se află în interiorul coaliţiei de guvernare

Realizator: Liderii coaliţiei de guvernare se reunesc peste două ore, în încercarea de a dezamorsa criza politică declanşată de demiterea ministrului justiţiei, Stelian Ion. Formaţiunile membre şi-au anunţat deja poziţiile. Alina Stănuţă a urmărit declaraţiile.
Reporter: Şedinţele PNL şi USR Plus au avut loc în paralel, iar deciziile luate în cadrul acestora sunt total diferite. Astfel, premierul Florin Cîţu declara că a primit votul membrilor partidului său de a conduce în continuare guvernul şi va merge la şedinţa coaliţiei cu mandatul de a menţine actuala formulă de guvernare. Prioritatea pentru coaliţie trebuie să fie dezvoltarea ţării, mai declara Florin Cîţu, care a precizat din nou că soluţia la situaţia politică se află în interiorul coaliţiei, şi nu în afara ei.
Florin Cîţu: PNL doreşte ca această coaliţie să funcţioneze. Vrea să meargă mai departe cu această coaliţie. Este singura coaliţie care poate implementa Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Planul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” şi fondurile europene pe care le aşteptăm în următorii ani de zile. Vom menţine această coaliţie. Mandatul nostru este acela de a guverna pentru români. Noi, Partidul Naţional Liberal, niciodată nu vom da jos propriul guvern.
Reporter: La rândul său, liderul PNL, Ludovic Orban, a subliniat că decizia de susţinere a lui Florin Cîţu în funcţia de premier a fost adoptată de conducerea liberală în unanimitate. Pe de altă parte, la USR Plus decizia a fost clară. Miniştrii formaţiunii nu vor participa la şedinţa de guvern care este programată la această oră, iar textul moţiunii de cenzură va fi finalizat în această după-amiază, cu ajutorul celor de la AUR.
Liderul deputaţilor USR Plus, Ionuţ Moşteanu: În funcţie de ce se întâmplă la şedinţa coaliţiei, vom vedea ce decizie vom lua în continuare. Suntem pregătiţi în orice moment să depunem această moţiune. Eu sper, din nou, să nu fie cazul şi să vedem înţelepciune din partea premierului Florin Cîţu.
Reporter: Copreşedintele AUR, George Simion, alături de care USR Plus va iniția moţiunea de cenzură, declara că documentul va fi depus luni la parlament.
George Simion: Noi nu ne dorim să intrăm la guvernare. Dorim alegeri anticipate pentru că există o altă configuraţie a voinţei poporului în momentul acesta…
Reporter: De la ora 18:00 este programată şedinţa coaliţiei de la guvernare la care sunt aşteptaţi liderii PNL, USR Plus şi UDMR.
Realizator: UDMR consideră că cele două partide aflate la guvernare, implicate în criză, ar trebui să înceteze atacurile. Preşedintele Kelemen Hunor a făcut un apel la calm, subliniind că, în prezent, pe scena politică românească nu există o alternativă la această coaliţie de guvernare./ganton/gpodea

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 septembrie)