Se pare că cel de-al treilea vaccin ar putea să stopeze răspândirea variantei delta a coronavirusului

În Israel datele arată oprirea pandemiei, cu toate că numărul celor infectaţi este încă mare – transmitea duminică MTI citând portalul israelian Ynet.

La vârful valului patru al pandemiei în luna august numărul bolnavilor de COVID-19 cu forme severe a bolii era aproximativ 750 de persoane. Vinerea trecută această cifră a coborât la 670 fără ca autorităţile să introducă noi restricţii (şcolile, magazinele, restaurantele şi sălile de spectacol sunt deschise în statul evreu). A scăzut şi numărul noilor infectaţi, deşi înainte de începerea anului şcolar mulţi elevi au fost testaţi.

„Constatăm scăderea numărului celor care au forme mai grave ale bolii. În trecut, procentul celor infectaţi care au ajuns la spital cu forme mai severe ale COVID-19 era de aproximativ 2%. În prezent, acest procent a scăzut la 1,1% – a declarat pentru Ynet profesorul Eran Segal, expertul Institutului de Cercetări Medicale Weizman. Este posibil ca în săptămânile ce vor urma această tendință pozitivă să se oprească, eventual să revină temporar, având în vedere că urmează începerea şcolii şi se apropie sărbătorile religioase evreieşti, când familiile se întâlnesc şi petrec mai mult timp împreună, însă pe termen mediu şi lung situaţia va fi mai bună – este de părere expertul în statistica medicală.

Înainte de sărbătorile evreieşti de toamnă, precum şi a Anului Nou evreiesc, care începe luni autorităţile au atras atenţia populaţiei asupra importanţei respectării măsurilor de prevenţie. Au recomandat cetăţenilor ca cinele festive să se organizeze pe cât posibil în spaţii deschise şi să nu participă la ele mai mult de cincizeci de persoane.

Sâmbătă au fost efectuate 90 de mii de teste (relativ puţine, având în vedere că era zi de sărbătoare când evreii religioşi nu lucrează) şi au fost găsite 4975 de persoane infectate. Procentul infectaţilor raportat la numărul total al populaţiei este de 5,76%. În prezent sunt în evidenţă 91.346 cazuri active de boală şi 1126 dintre aceştia sunt spitalizaţi. Numărul cazurilor grave este de 679 şi dintre aceștia 143 sunt conectaţi la aparatele de ventilaţie. Majoritatea covârşitoare a celor care sunt grav bolnavi nu au fost vaccinaţi.

În ciuda cifrelor mari răspândirea epidemiei s-a încetinit. Indicatorul R care arată capacitatea de infectare a virusului a scăzut de la 1,36 la începutul lunii august la 1,05, ceea ce înseamnă că 100 de persoane infectate transmit pentru alţi 105 virusul. Dacă această cifră coboară sub 1, înseamnă că numărul noilor infecţii începe să scadă.

De la sfârşitul lunii decembrie în Israel 6.011.624 persoane cu vârsta de peste 12 ani au primit cel puţin o doză de vaccin Pfizer-BioNTech. Aceasta reprezintă 64,65% din populaţia ţării, dar şi acest procent a fost prea mic pentru a opri răspândirea variantei delta a virusului SARS-CoV-2. În România procentul celor vaccinaţi cu cel puţin o doză de vaccin anti-COVID este puţin peste 25%.

Székely Ervin, RADOR