Tentativă de puci în Guineea

Duminică a izbucnit un conflict armat pentru putere în Guineea – a scris agenţia maghiară de ştiri MTI. Situaţia deocamdată este confuză militarii rebeli au declarat că l-au arestat pe preşedintele ţării, însă Ministerul Apărării susţine că au respins atacul îndreptat împotriva palatului prezidenţial.

Potrivit agenţiilor de presă în capitală se auzeau focuri de armă, pe străzi patrulau militari pe maşini blindate şi pe camioane. Liderul rebelilor, colonelul Mamdy Doumbouya pe reţelele de socializare a anunţat că l-au reţinut pe preşedintele ţării, Alpha Condé, au suspendat constituţia, au dizolvat parlamentul, au demis guvernul şi au închis graniţele ţării. „Guineeni, situaţia politică şi economică a ţării a devenit atât de gravă, încât militarii au decis să îşi asumă responsabilitatea pentru viitorul Guineei” – scrie în comunicatul semnat de Doumbouya.

Mamdy Doumbouya a fost militar în Legiunea Străină franceză, după care a intrat în serviciul armatei guineene. Acesta i-a somat pe militarii care nu participă la rebeliune să rămâne în cazărmi. Insurgenţii au anunţat în televiziunea publică a ţării din Africa de Vest că au demis guvernul şi au dizolvat parlamentul.

Reuters scrie că pe reţelele de socializare au apărut înregistrări video despre reţinerea preşedintelui Alpha Condé. Imaginile – a căror veridicitate nu a putut fi confirmată nici de către Reuters şi nici de către AFP – se poate vedea preşedintele îmbrăcat în blugi şi cămaşă, care nu vrea să răspundă la întrebarea rebelilor, dacă a fost sau nu maltratat. Înregistrările au apărut la puţin timp după ce au avut loc focuri de arme automate în zona palatului prezidenţial din Conakry. Cel puţin doi civili s-au rănit în lupte.

Palatul prezidenţial acum este apărat cu militari înarmaţi, iar singurul pod care duce către centrul oraşului a fost închis. Spre portul din Conakry a pornit un convoi format din două maşini blindate şi camioane. Potrivit unui martor ocular citat de Reuters convoiul a fost însoţit de o ambulanţă. Deocamdată însă nu este clar dacă tentativa de puci a avut sau nu succes. Contrar afirmaţiilor rebelilor Ministerul Apărării susţine că atacul împotriva palatului prezidenţial a fost respins. Cu toate acestea forţele guvernamentale nu au precizat unde se află în prezent Alpha Condé, cel care dintr-un opozant  condamnat la moarte, în 2010 a ajuns primul preşedinte ales democratic al ţării.

Presupusul puci militar a fost condamnat de secretarul general al ONU António Guterres şi Uniunea Africană (AU). „Condamn cu fermitate orice preluare armată a puterii şi solicit eliberarea de îndată a preşedintelui guineean, Alpha Condé” – a scris Guterres pe pagina sa de Twitter şi un comunicat similar a emis şi conducerea Uniunii Africane. AU a propus convocarea Consiliului de Securitate a ONU la o sesiune extraordinară pentru analizarea situaţiei şi luarea măsurilor necesare.

În ultimii 10 ani economia Guineei a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în special datorită exploatării rezervelor de bauxită, minereu de fier şi diamante. Însă doar puţini s-au putut bucura din profitul crescut al industriei extractive. În martie Condé – în ciuda protestelor – a reuşit să impună ţării o nouă constituţie. Oficial scopul reformei constituţionale a fost modernizarea instituţiilor, însă potrivit activiştilor pentru drepturile omului prin aceste modificări legislative preşedintele a vrut să consolideze întoarcerea sa către o conducere autoritară.

Preşedintele de 83 de ani anul trecut a fost reales pentru cel de al treilea mandat, însă atât înainte, cât şi în timpul alegerilor au existat mari tensiuni sociale în Guineea. Câteva zeci de persoane şi-au pierdut viaţa în conflicte de stradă şi mai mulţi lideri ai opoziţiei au fost reţinuţi de autorităţi.

Székely Ervin, RADOR