Controale ale ANRE şi ale Consiliului Concurenței la furnizorii și distribuitorii de energie

Realizator: Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) și Consiliul Concurenței fac verificări și anchete după ce au primit mii de plângeri, multe cu privire la facturi nejustificat de mari. Reprezentanții celor două instituții avertizează operatorii din piață că sunt foarte atenți la comportamentele abuzive față de clienți.
Reporter: Bogdan Isopescu: Reprezentanții ANRE spun că sunt asaltați de sesizări, în special ale clienților casnici, în relația cu furnizorii, și, ca atare, toţi experții instituției sunt în teren pentru anchete. Cele mai multe dosare vizează modificări unilaterale ale contractelor, facturi inexplicabil de mari sau comunicarea deficitară cu furnizorul. Numărul sesizărilor în prima jumătate a anului a fost record și a depășit 11.000.
Radu Bădiță, secretar general al ANRE: Experții din cadrul Autorității cu misiunea de control se află pe teren și încearcă și reușesc în cea mai mare măsură să sancționeze acele comportamente care nu sunt în spiritul legii în ceea ce privește relația cu consumatorul casnic în mod special.
Reporter: Pe lângă ANRE, Consiliul Concurenței avertizează toți operatorii, incluzând aici furnizori și distribuitori, că au suspiciuni de încălcări ale legii, iar investigațiile sunt în derulare.
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: Nu avem suspiciuni privind modul cum funcționează piața en gros. Nu același lucru putem spune privind relația dintre firmele care comercializează energie și clienții lor. Noi ne-am uităm deja de ani de zile la relația între firmele de distribuție care gestionează rețelele și clienții lor, și casnici, și industriali. Pe zona de gaze am aplicat anul trecut și anul acesta sancțiuni pentru toți actorii importanți de pe piață, sancțiuni în jur de 10 milioane de euro, care au fost și plătite de ei, de altfel, au recunoscut încălcarea legii.
Reporter: Atenția Consiliului Concurenței este îndreptată și pe partea de migrație a consumatorilor în piața furnizorilor, iar Bogdan Chirițoiu spune că există suspiciuni că anumiți operatori mari împiedică acest proces. El avertizează că, deși investigațiile instituției se derulează încet, acestea au câștig de cauză în majoritatea cazurilor, iar amenzile sunt foarte mari.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 septembrie)