Reuniunea Birourilor Permanente ale Senatului și Camerei Deputaților a fost suspendată din lipsă de cvorum

Realizator: Birourile Permanente ale Senatului și Camerei Deputaților s-au reunită astăzi, din nou, pentru cea de a patra oară, pentru a decide în privința moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR. Nici de data aceasta nu a fost cvorum, însă, conform Constituției, derularea calendarului dezbaterii este acum obligatorie – a spus președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban. Alina Stănuță a urmărit declarațiile făcute la Parlament și ne oferă în direct mai multe informații. Alina, bună ziua!
Reporter: Bună ziua. Şedința conducerii Parlamentului a fost din nou suspendată în această dimineață din lipsă de cvorum, după ce la întâlnire s-au prezentat doar nouă parlamentar din 26 de senatori și deputați, câți sunt în conducerea legislativului. Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, declarat că are obligația să respecte Constituția și deciziile Curții Constituționale și, drept urmare, derularea calendarului moțiunii de cenzură este obligatorie.
Ludovic Orban: Astăzi voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură. De asemenea, am primit la cabinetul parlamentar toate semnăturile în original ale inițiatorilor moțiunii de cenzură, ale căror semnături fuseseră transmite online, care reprezintă o confirmare a autenticității acestor semnături.
Reporter: Pe de altă parte, PNL ia în calcul să atace la Curtea Constituțională înștiințarea privind calendarul moțiunii de cenzură în cazul în care președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, o va trimite astăzi la guvern.
Şi președintele Senatului, Anca Dragu, din partea USR PLUS, afirmă că este obligația președintelui Camerei Deputaților de a informa guvernul despre moțiunea de cenzură.
Anca Dragu: Noi analizăm aspectele juridice, încercăm să găsim o soluție tehnică și eu sunt șocată de această situație în care colegii de la PNL și PSD găsesc de cuviință să blocheze un drept constituțional, acela de a depune o moțiune de cenzură.
Reporter: Pe de altă parte, aceasta a anunțat că rămâne în funcție la Senat, deoarece în absența sa parcursul moțiunii de cenzură ar fi și mai greu.
La ședința conducerii Parlamentului din această dimineață au lipsit reprezentanții PSD și PNL, cu excepția lui Ludovic Orban – spunea copreședintele AUR George Simion.
George Simion: Doar nouă membri ai Biroului Permanent reunit sunt prezenți, ceilalți ţin cu domnul Cîţu și încearcă să blocheze moțiunea de cenzură. Este dreptul nostru constituțional de a adresa, cu o pătrime din membrii parlamentului, moțiuni de cenzură. Acest drept nu ne va fi încălcat, orice tertipuri încearcă ei și orice absențe au în momentul ăsta în Biroul Permanent.
Reporter: Între timp, PSD se reunește în ședință de urgență pentru a decide strategia în criza politică, iar de la ora 16:00 președintele Klaus Iohannis are programată o întâlnire cu copreședintele USR PLUS Dan Barna, după ce de dimineață miniștrii alianței și-au depus oficial demisiile din guvernul condus de Florin Cîțu.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 septembrie)