O comoară formată din 22 de obiecte de aur a fost descoperită de un arheolog amator, a anunțat luni muzeul care o va adăposti.
Comoara „este alcătuită din multe obiecte de aur, inclusiv un medalion de mărimea unei farfurii. Se pot vedea o mulțime de simboluri, dintre care unele ne sunt încă necunoscute, ceea ce ne va permite să ne lărgim cunoștințele despre oamenii din acea perioadă”, înainte de epoca vikingă, a explicat Mads Ravn, directorul muzeului din Vejle, în vestul Danemarcei.
Tezaurul, aproape un kilogram de aur, a fost descoperit lângă Jelling, considerat de istorici drept leagănul regilor din epoca vikingă, între secolele VIII și XII. A fost scos la lumină de un arheolog amator care tocmai cumpărase un detector de metale. Descoperirea datează de aproximativ șase luni, dar a fost tăinuită cu grijă până acum.
Unele obiecte prezintă motive runice și inscripții care se pot referi la conducătorii vremii, dar care amintesc și de mitologia nordică. O monedă îl înfățișează pe împăratul roman Constantin (începutul secolului al IV-lea). „Simbolismul descris pe aceste obiecte le face unice, mai mult decât cantitatea descoperită”, a spus dl.Ravn.
Potrivit primelor examinări, comoara ar fi putut fi depusă ca ofrandă zeilor de către o notabilitate locală într-o perioadă haotică când clima din nordul Europei a fost bulversată după o erupție vulcanică din Islanda, în anul 536, care acoperise cerul cu cenuşă. Comoara va fi expusă la Muzeul Vejle începând din februarie 2022./rcostea
(www.20minutes.fr – 7 septembrie)