PORTRET: Peter Sellers – unul dintre cei mai dăruiţi actori de comedie

de Răzvan Moceanu

Miercuri, 8 septembrie, se împlinesc 96 de ani de la naşterea lui PORTRET: Peter Sellers – unul dintre cei mai dăruiţi actori de comedie, remarcabil actor, scenarist, regizor şi producător britanic.

* * * * *

Peter Richard Henry Sellers s-a născut la 8 septembrie 1925, la Southsea, Hampshire, Marea Britanie, într-o familie de actori, părinţii săi, Bill şi Agnes, fiind artişti de vodevil.
În copilărie, pe care a petrecut-o mai mult departe de părinţi, care erau plecaţi, mai mereu, prin turnee, Peter Sellers a studiat dansul, apoi a urmat internatul „St. Aloysius’ Boarding”.
În adolescenţă, învaţă să cânte la tobe, banjo şi ukulele şi face parte din formaţii de jazz.
La vârsta de 18 ani intră în rândurile Forţelor Aeriene Regale, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, fiind unul dintre artiştii care realizau spectacole pentru trupe.
După terminarea războiului s-a străduit, timp de câţiva ani, să se lanseze în cariera de actor de comedie. În această perioadă îi întâlneşte pe Spike Milligan, Harry Secombe şi Michael Bentine, care colaborau cu British Broadcasting Corporation (BBC) şi care aveau să-i devină mai târziu colegi.
Peter Sellers reuşeşte să semneze un contract cu Radio BBC după ce îl contactează pe producătorul radio Roy Speer, şi, împreună cu Milligan, Secombe şi Bentine au dat naştere, în 1951, unui popular show radio – ”The Goon Show”, în care Sellers îşi face remarcată vocea. „The Goons” au reuşit să revoluţioneze genul comic, dovedind un extraordinar simţ al absurdului, iar unul dintre geniile care se afla în spatele succesului repurtat de grup era Peter Sellers, un actor frustrat, pe atunci, care aştepta cu nerăbdare să se afirme în lumea filmului.
A urmat debutul în cinematografie, jucând în filmele ”Penny Points to Paradise” (1951) şi ”Down Among the Z Men” (1952), înainte de a face un mare rol în ”The Ladykillers” (1955).
În acest domeniu numele său va rămâne legat însă de celebrul personaj al inspectorului Clouseau din seria ”Pantera roz” (”The Pink Panther”), la care a lucrat cu regizorul Blake Edwards.
Printre rolurile de referinţă ale lui Peter Sellers rămâne şi cel din filmul ”Being There” (”Un grădinar face carieră”), realizat în 1979 şi în care joacă alături de Shirley MacLaine.
Din cele peste 70 de filme în care a jucat Peter Sellers mai amintim: ”The Smallest Show on Earth” (1957), ”The Naked Truth” (1958), ”I’m All Right Jack” (1959, premiul pentru cel mai bun actor din partea Academiei Britanice), ”The Battle of Sexes” (1959), ”Mr. Topaze” (1961), ”Lolita” (1962), ”Dr. Stragelove or How I Learned to Stop Worryng and Love te Bomb” (regia Stanley Kubrick), ”A shot in the Dark” (1964), ”Caccia alla volpe” (1966), ”Tea Party” (1968), ”There is a Girl in My Soup” (1970), ”Alice’s Adventures in Wonderland” (1972), ”The Optimists of Nine Elms” (1973), „The return of the Pink Panther” (1974), ”The Pink Panther Strikes Again” (1976), ”Revenge of the Pink Panther” (1978), ”Being There” (1980, nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun rol masculin) etc.
În anul 1960, Peter Sellers a jucat alături de diva cinematografiei italiene, Sophia Loren, în filmul de succes „The Millionairess”, în regia lui Vittorio de Sica.
Sellers, un mare admirator al sexului frumos, se va îndrăgosti cu disperare de actriţa italiană, însă dragostea sa va rămâne neîmpărtăşită. Momentul va provoca nu doar o ruptură în mariajul său de atunci, ci îl va împinge pe actor în hăul depresiei şi singurătăţii.
Sellers a găsit atunci alinare în consultările cu Maurice Woodruff, celebru astrolog al vedetelor, care îi prezicea o serie de aventuri cu femei superbe, dar îi atrăgea atenţia şi asupra unor proiecte cinematografice. S-a descoperit însă, ulterior, că astrologul era mituit în secret de către marile studiouri care şi-l disputau pe Sellers…
Peter a scris, de asemenea, scenarii pentru filme şi a fost şi regizor, semnătura lui apărând pe afişul peliculelor ”The Running Jumping & Standing Still Film” (1959), ”Mr. Topaze” (1961) şi ”The Fiendish Plot of Dr. Fu Manchu” (1980).
Pentru rolul din ”Being There” (1980) a fost recompensat cu Globul de Aur pentru cel mai bun actor la categoria film muzical sau de comedie.
Către sfârşitul vieţii, bântuit de nelinişti şi depresii privind viitorul carierei sale, Sellers se retrage la o cabană în Elveţia, unde va încerca să retrăiască amintiri legate de trecutul său personal şi profesional. Încercând cu disperare să ia totul de la început, Sellers dă foc celor mai de preţ bunuri ale sale, într-un act pe care l-a considerat „purificator”.
Peter Sellers a fost căsătorit de patru ori: cu Anne Howe (1951-1963), Britt Ekland (1964-1968), Miranda Quarry (1970-1974) şi Lynne Frederick (1977-1980). A avut un fiu, Michael, şi o fiică, Sarah, din căsătoria cu Anne Howe, şi o fiică, Victoria, cu cea de-a doua soţie, Britt Ekland.
Impins de la spate de o mamă băgăcioasă, Sellers s-a luptat din greu, întreaga viaţă, pentru a stabili o relaţie armonioasă între personalitatea sa labilă, femei şi statutul de vedetă. Se poate spune că întotdeauna i-a lipsit increderea în sine, în ciuda celor câtorva căsnicii, a laudelor din partea criticii de specialitate şi a succeselor profesionale.
În 1964, Peter Sellers a suferit un prim atac de cord, iar după acest episod a avut probleme cu bolile de inimă, fiindu-i implantat un stimulator cardiac.
Peter Sellers a murit la 24 iulie 1980, într-un spital din Londra, la vârsta de 54 de ani, în urma unui nou atac de cord.
În anul 2004, a fost lansat filmul biografic „Eu, Peter Sellers”/„The Life and Death of Peter Sellers”(2004), care rememorează aventurosul periplu al actorului britanic, care a debutat ca prezentator de radio la BBC, pentru a se afirma în cele din urmă drept unul dintre cei mai înzestraţi cineaşti din lume. Graţie peliculei semnate de Staphen Hopkins – nominalizată la „Golden Palm”, la Cannes, în 2004 şi cu 4 nominalizari la „Globul de Aur” -, descoperim neliniştile secrete care l-au făcut pe acest actor talentat, de o carismă inegalabilă, să exclame „Urăsc tot ceea ce fac” şi viaţa unuia dintre cei mai prolifici şi mai dăruiţi actori de comedie.
În anul 2020, pentru a marca 40 de ani de la dispariţia actorului, a fost lansat un documentar de 75 de minute, cu titlul „Peter Sellers: A State Of Comic Ecstasy”, în care subiect a fost legendarul actor de comedie. Comandat de BBC Arts, documentarul a revelat complexităţile vieţii actorului, de la multiplele mariaje la problemele de sănătate, de la talentul imens la declin. Pentru documentar au fost folosite mărturii şi documente oferite de familia, prietenii şi colegii lui Sellers, dar şi de critici, mulţi dintre ei vorbind acum pentru prima dată despre actor.