2021 szeptember 9

Mától ingyenessé vált a tömegközlekedés Brassóban

A városvezetés ezzel a döntésével az alternatív közlekedést és szeretné támogatni. A Cenk alatti város rendelkezik a romániai települések közül a legnagyobb villamosenergiával működő járműparkkal és szeretné megőrizni ezt a helyezését, annak érdekében, hogy hazánk zöld fővárosa legyen. A döntés a Brassót Brassó Pojánával összekötő járatra is érvényes. Vasárnapig a megyeközpontban ülésezik a Zöld Városok Fóruma. Az eseményt a környezet fenntarthatóságának szempontjából a legfontosabb rendezvénynek tekintik Romániában és a helyhatóság azt tervezi a jövőben a Dél-Kelet Európai zöld városok képviselőit is bevonják az együttműködésbe. (Radio România Actualităţi)

Leváltották a Mentsétek meg Romániát – PLUS (USR-PLUS) pártszövetség államtitkárait, államtitkár-helyetteseit és tanácsosait

A döntést Florin Cîţu miniszterelnök hozta meg és az erről szóló határozat tegnap este meg is jelent a Hivatalos Közlönyben. Az intézkedés összesen 26 személyt érint. Közülük 21-en a kormányapparátusban dolgoztak, egy a határon Túli Románok Hivatalánál, egy az adóhatóságnál és hárman Dan Barna volt miniszterelnök-helyettes kabinetjében.

Mint ismeretes a közelmúltban az USR-PLUS a Románok Egységéért Szövetséggel (AUR) közösen bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen, majd néhány nap múlva a pártszövetség miniszterei beadták a lemondásukat. Az intézkedés nem érinti az USR-PLUS szövetség prefektusait és alprefektusait. (RADOR Hírügynökség)

Ma kellene felolvasni a parlamentben a Mentsétek meg Romániát – PLUS nevű pártszövetség (USR-PLUS) és a Románok Egységéért Szövetség (AUR) által benyújtott bizalmatlansági indítványt

A Képviselőház és a Szenátus együttes ülését ma 16 órára hívták össze a két ház elnökei, mert úgy vélték, hogy a honatyák nem foszthatók meg attól az alkotmányos joguktól, hogy megvitassák az általuk benyújtott bizalmatlansági indítványt. Mint ismeretes a két ház korábbi együttes házbizottsági üléseit nem lehetett megtartani, mert nem volt meg a tagok döntéshozatalhoz szükséges minimális létszáma, így lehetetlenné vált a bizalmatlansági indítvány alkotmányos eljárásának a megindítása.

A részletekről a közszolgálati rádió tudósítója, Amalia Bojescu elmondta, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Országos Politikai Bürója amelyet Florin Cîţu miniszterelnök hívott össze azt a döntést hozta, hogy a párt tagjai nem vesznek részt a mára meghirdetett ülésen. Ellenkező esetben a képviselők és szenátorok büntetésre számíthatnak, ami akár kizárás is lehet.

Florin Cîţu: „Nem Orban úrról [Ludovic Orbanról a PNL elnökéről] van szó, hanem a párttagokról, a PNL parlamenti képviselőiről és szenátorairól, akik azért kerültek tisztségeikbe, mert a PNL listáin megválasztották őket. Az én szempontomból elfogadhatatlan, hogy olyasmit tegyél, aminek a révén megbuktathatod a saját kormányod. Csak a PSD [Szociáldemokrata Párt] tett ilyet, csak Dragnea és egyelőre azt látom, hogy az USR is lemásolta ezt a modellt”.

Riporter: A PNL elnöke, Ludovic Orban viszont azt mondja, hogy egy parlamenti képviselőt nem büntethetnek meg azért, mert részt vesz a hát ülésein.

Ludovic Orban: Felhívom forrófejű kollégáim figyelmét arra, hogy állampolgárként és a Nemzeti Liberális Párt tagjaiként tartsák be az Alkotmány és a törvények előírásait. Nem szavazom meg a bizalmatlansági indítványt és egyetlen liberális képviselő vagy szenátor sem fogja megszavazni.

Riporter: A PNL elnöke, Ludovic Orban, a Képviselőház elnöke elmagyarázta, hogy azért hívta össze a Szenátus elnökével, Anca Draguval együtt a törvényhozás együttes ülését, mert tiszteletben akarja tartani az Alkotmányt. Mint mondta a házbizottságok együttes ülésén négy egymást követő alkalommal sem tudtak döntést hozni arról, hogy napirendre tűzzék a bizalmatlansági indítvány vitájával és a szavazással kapcsolatos alkotmányos eljárást. Az USR-PLUS szóvivője, Ionuţ Moşteanu szerint az együttes ülés összehívása természetes és felkérte a képviselőket és szenátorokat, hogy vegyenek részt rajta.

Jogi szakértők úgy vélik, hogy az együttes ülés összehívása alkotmánysértő módon történt, ugyanis arra csak a két házbizottság együttes ülésén hozott döntés alapján kerülhetett volna sor. Tudorel Toader volt alkotmánybíró egy hírtelevízió tegnap esti műsorában elmondta, hogy az Alkotmánybíróság – amennyiben erre felkérik – megjósolhatóan alkotmányellenesnek fogja minősíteni a törvényhozás ma délutánra tervezett együttes ülését. (Radio România Actualităţi – RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR