Revista presei internaționale, 9 septembrie 2021

Criza din Afganustan continuă să preocupe presa internațională, având în vedere că asigurările date de talibanii victorioși sunt privite cu reticență. Pe prima pagină a ziarelor străine se mențin însă și criza provocată de pandemia noului coronavirus, dar și o serie de evenimente semnalate în țări ale Uniunii Europene..

„În timp ce protestele sunt în creștere, talibanii din Afganistan formează un guvern interimar afirmând că în curând va fi numită o conducere permanentă”, titrează cotidianul american The Washington Post. Același ziar precizează că „talibanii au făcut un prim pas spre oficializarea guvernării lor în Afganistan, anunțând liderii unui guvern interimar din care ar face parte și puternica rețea Haqqani, dar excluzînd reprezentanți ai guvernului recent înlăturat de la putere”. Cotidianul francez Le Monde menționează că, ieri (miercuri), „protestele au continuat în marile orașe afgane” și că” guvernul interimar este format exclusiv din membri ai organizației islamiste și este fără femei, în pofida promisiunilor anerioare”. Și tot din Le Monde mai aflăm că, ieri,” fostul președinte afgan, Ashraf Ghani, și-a cerut scuze, afirmând: „Regret că mandatul meu s-a încheiat pe fondul unei tragedii similare celor ale predecesorilor mei, fără să fi putut asigura stabilitatea și prosperitatea țării”.

În privința pandemiei legate de COVID-19, aflăm că,” miercuri, Republica Cehă a înregistrat 588 de noi cazuri, aceasta fiind cifra cea mai ridicată începând din data de 25 mai”. Ziarul ceh Lidove Noviny confirmă cifra, dar susține că „Lasdislav Dušek, directorul Institutului Național de  Informații și Statistici din sectorul Sănătății, se arată optimist, el afirmând că s-ar declara îngrijorat dacă numărul mai mare de cazuri s-ar semnala printre persoanele în vârstă”. În schimb, Belgia își ia măsuri suplimentare de prevedere. Cotidianul La lbire Belgique informează că “în așa-zisul sector Horeca. în sălile de sport, în discoteci, în saloanele de dans, la bursă și în sălile de conferință se prevede instituirea unui așa-zis Covid Safe Ticket, adică un permis sanitar”, dar că “un asemenea permis s-ar putea aplica și în magazine, ceea ce ar afecta populația nevaccinată sau vaccinată cu o singură doză”. La rândul său, ziarul britanic Evening Stadard informează că, potrivit ultimelor date, “în Marea Britanie s-au semnalat 3489 de noi cazuri, dar că, în pofida acestei cifre, numărul vaccinărilor cu ambele doze în rândul tinerilor de peste 16 ani s-a dovedit neașteptat de mare”. În schimb, în Bulgaria vecină s-au semnalat nemulțumiri. Publicația Dnevnik relatează că “mii de oameni au demonstrat la Sofia în cadrul unor proteste organizate de angajați din sectorul Horeca și numai, cu femei în rochii de mireasă, acopaniate de o orchestră de romi”.

În sfârșit, la nivelul Uniunii Europene, Polonia este pusă din nou la colț. Cotidianul german Fraankfurter Allgemeine anunță că “Comisia Europeană a cerut sancționarea financiară a Poloniei din cauza încălcării statului de drept”. În opinia aceluiași ziar, “cererea comisiei este îndreptățită, iar comisia dorește evident să constate că Polonia ia avertismentul în serios. Este bine că se acționează acum”, conchide același ziar. Iar cotidianul polonez Gazeta Wyborcza avertizează că, “potrivit declarațiilor uni comisar european, Polonia va avea de plătit”. Mai mult, canalul Euronews transmite că, “potrivit unor experți, ar putea fi vorba chiar de un Polexit legal”.

Alexandru Dang