2021. szeptember 10

Betöltetlenül maradnak az USR–PLUS kormányzati posztjai

Florin Cîţu miniszterelnök azért nem nevez ki új államtitkárokat a menesztett USR–PLUS-os tisztségviselők helyére, hogy ezáltal is jelezze: nem kívánja felbontani a koalíciót az alakulattal. A kormányfő erről egy iaşi-i sajtótájékoztatón beszélt pénteken. Cîţu azt mondta, továbbra is tárgyalóasztalhoz várja az USR–PLUS-t, amelynek azonban meg kell szakítania kapcsolatát „ezzel a toxikus párttal, amelyik csak rosszat tesz Romániának” – utalt a kormányfő a Románok Egyesüléséért Szövetségre (AUR), amelynek a segítségével nyújtotta be a bizalmatlansági indítványát az USR–PLUS a kormány ellen. A miniszterelnök közlése szerint a megüresedett prefektusi és alprefektusi tisztségekbe sem neveznek ki új személyeket. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.10)

Koronavírus Romániában: Meghaladta a 2500-at az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma

A legutóbbi tájékoztatás óta 43 személy elhunyt és 2520 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, 43 966 teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A GCS szerint olyan személyekről van szó, akiknek korábban nem volt pozitív teszteredményük. Az elhunytak között huszonegy férfiről és huszonkét nőről van szó, akiket korházban kezeltek. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.10)

A maszkviselést elmulasztó képviselők megbüntetését kéri Florin Cîțu

Arra kérte pénteken a hatóságokat Florin Cîţu kormányfő, hogy bírságolják meg azokat a képviselőket és szenátorokat, akik nem viselnek maszkot a parlament ülésein. Iaşi-i sajtótájékoztatóján a miniszterelnök arra utalt, hogy a képviselőház és a szenátus csütörtöki együttes ülésén „az egyik párt” törvényhozói elmulasztottak maszkot viselni. Florin Cîţu nem nevezte meg ezt a pártot. A kormányfő kifejtette, megengedhetetlennek tartja ezt a magatartást, és arra kérte az állam illetékes intézményeit, hogy bírságolják meg a törvényszegőket, függetlenül attól, hogy milyen állami tisztséget töltenek be. „Megengedhetetlen, ami a parlamentben történt. Olyan emberek kérnek jogkövető magatartást a polgároktól, akik nem tartják tiszteletben a törvényeket” – jelentette ki. Cîţu emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időszakban folyamatosan növekedett az új koronavírus-fertőzéses esetek száma, és a járvány terjedését csak oltással és maszkviseléssel lehet megfékezni. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.10)

Egy felmérés szerint a szülőknek mindössze a 8 százaléka szeretne kizárólag online oktatást

A szülőknek mindössze 8 százaléka szeretné, ha kizárólag online zajlana az oktatás az új tanévben – derül ki a BestJobs felméréséből. A közvélemény-kutatás augusztus 23. és szeptember 6. között készült 1044 internet-felhasználó körében. A felmérés szerint a szülők 76 százaléka ragaszkodik a jelenléti oktatáshoz. Csak 8 százalékuk szeretne kizárólag online oktatást, biztonsági okokból. A szülők többi része elfogadhatónak tartja a vegyes oktatási módszert az új tanévben. A megkérdezettek 41 százaléka leginkább attól tart, hogy az online oktatással gyermekeik hiányosan sajátítják el a tananyagot, mert a diákok és a tanárok között nincs közvetlen kapcsolat. Ugyanakkor 36 százalékuk aggódik amiatt, hogy az iskolák nem hozták meg a megfelelő egészségügyi intézkedéseket, és továbbra is nagy a koronavírus-fertőzés kockázata a tanintézményekben. A felmérésből kiderül az is, hogy a szülők 44 százaléka 500 és 1000 lej közötti összeget költ tanszerekre. Kevesebb, mint 500 lejt költ 34 százalékuk, és 1000 lejnél többet 22 százalékuk. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.10)

Újabb 139 kimenekített afgán állampolgár érkezett Romániába

Csütörtökön 139 afgán állampolgár érkezett Romániába – jelentette be Bogdan Aurescu külügyminiszter. A tárcavezető tájékoztatása szerint a román katonákkal együttműködő személyeket, romániai ösztöndíjjal rendelkező egyetemi hallgatókat, és más veszélyeztetett kategóriákat, újságírókat, emberjogi aktivistákat, illetve családtagjaikat menekítettek ki Afganisztánból. Eddig Románia 156 afgán állampolgárt fogadott be a tálib hatalomátvétel óta, és további 17 afgán állampolgár befogadására készül. A 139 afgán állampolgár karanténba kerül, és a galaci menekültközpontban helyezik el őket, majd különböző integrációs programokban vesznek részt. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.10)

Andrei Demeny, RADOR