Se întâmplă a doua oară în decurs de câteva săptămâni ca executivul din Ungaria să adopte acte normative în care formulează opinii politice şi judecăţi de valoare. Prima dată în 2 august guvernul maghiar a statuat că Ungaria respectă principiile statului de drept. Decizia a fost o replică la raportul UE privind statul de drept în statele membre din anul 2021. Documentul respectiv a considerat că în Ungaria sunt probleme mari cu lupta anticorupţie, cu independenţa justiţiei şi libertatea presei. Acum hotărârea executivului maghiar vizează activitatea Comisiei Europene în relaţia cu Polonia.
Polonia – la fel ca şi Ungaria – apără frontierele exterioare ale Uniunii Europene şi prin aceasta securitatea Europei. În acest timp însă Bruxelles-ul înfige cuţitul în spatele Poloniei, abuzează de puterea sa şi periclitează unitatea UE – a stabilit hotărârea publicată joi noapte în buletinul oficial al ţării vecine. Miercuri la şedinţa guvernului maghiar miniştri au ascultat o analiză prezentată de ministrul justiţiei, Varga Judit despre măsurile luate de Comisia Europeană (CE) faţă de Polonia în data de 7 septembrie. Potrivit deciziei CE instituţia europeană va cere Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) să stabilească o amendă coercitivă pentru Polonia pentru nerespectarea deciziei acestei instanţe cu privire la desfiinţarea camerei disciplinare pentru judecători. Despre disputa dintre CE şi guvernul polonez aici am scris mai detaliat. După şedinţa respectivă de guvern Varga Judit într-o postare pe Facebook a scris că Ungaria este alături de Polonia cu toate forţele sale şi va analiza posibilitatea juridică de a interveni în procesele europene de justiţie.
Potrivit hotărârii guvernului maghiar CE prin iniţiativa sa de a sancţiona Polonia „a încălcat mai multe atribute ale suveranităţii unui stat membru şi a intervenit în procesul legislativ polonez precum şi în raporturile dintre puterea executivă şi puterea judecătorească”. Guvernul maghiar a solicitat ministrului justiţiei să analizeze posibilitatea ca Ungaria să intervină în procesul dintre CE şi Polonia în favoarea acesteia din urmă.
Székely Ervin, RADOR