Joe Biden ar introduce obligativitatea vaccinării pentru 100 milioane de oameni

Aceasta este cifra aproximativă a angajaţilor din Statele Unite pentru care vaccinarea va deveni obligatorie, dacă preşedintele semnează actul normativ privind măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 – a scris Associated Press. Această măsură – până acum cea mai severă – ar afecta în primul rând pe cei care lucrează în sistemul sanitar, pe angajaţii guvernamentali şi pe cei care au relaţii contractuale cu aceştia.

În discursul său ţinut joi după masă la Casa Albă, Joe Biden a adus critici dure celor aproximativ 80 de milioane de americani, care încă nu s-au vaccinat. „Până acum am fost răbdători, dar şi răbdarea noastră are o limită, ne costă foarte mult cei care refuză vaccinarea. Această minoritate ne aduce mari prejudicii” – a spus preşedintele. Acesta a explicat că cei care au solicitat deja vaccinarea sunt din ce în ce mai frustraţi din cauza antivacciniştilor. Totodată a recunoscut că măsurile anunţate nu reprezintă o soluţie imediată pentru situaţia epidemiologică.

În sensul actului normativ preconizat fiecare firmă care are mai mult de 100 de angajaţi are obligaţia să vaccineze sau să-i testeze săptămânal pe aceştia, în caz contrar vor fi sancţionaţi cu amenzi de mii de dolari. Doar această prevedere afectează în jur de 80 de milioane de persoane, dacă ne gândim la faptul că serviciul poştal american (US Postal Service) are mai mult de 600 de mii de angajaţi, în sistemul sanitar lucrează 17 milioane de persoane pentru care vaccinarea ar deveni obligatorie. Măsura ar viza şi spitalele, azilele de bătrâni, centrele de dializă. Sunt mai multe milioane de persoane care au contracte cu guvernul federal.

Reprezentanţii Partidului Republican – printre care sunt şi lideri sindicali – spun că de această dată Biden a mers mult prea departe, şi obligativitatea vaccinării în sectorul privat ridică probleme constituţionale.

În Statele Unite peste 52% din populaţie a primit schema completă de vaccinare, dar cu toate acestea din cauza variantei delta a virusului potrivit statisticilor publicate de Our World In Data situaţia epidemiologică este din ce în ce mai rea: media variabilă pe o săptămână a cazurilor noilor infectări (indicator care arată mai exact tendinţele epidemiei) în 7 septembrie a fost de 455 raportat la un milion de locuitori. Această cifră la începutul verii a fost de doar 51. La fel s-a schimbat şi numărul celor decedaţi din cauza COVID-19. În 9 septembrie media variabilă pe o săptămână a acestora a fost 4,6 raportat la un milion de locuitori, pe când în 1 iunie a fost doar 1,79.

Székely Ervin, RADOR