Barack Obama, Regina Elisabeta, senatori ai SUA își amintesc de atacurile din 11 septembrie 2001

Foști președinți, lideri mondiali și legiuitori americani au vorbiat cu ocaza celei de-a 20-a aniversări a atacurilor de la 11 septembrie din Statele Unite.
Bill Clinton, al 42-lea președinte american: „America nu îi va uita niciodată pe cei care și-au pierdut viața, pe cei care au riscat sau și-au dat propria viață pentru a-i salva pe alții și pe cei ale căror vieți au fost schimbate pentru totdeauna acum 20 de ani. Le datorăm tuturor reunirea noastră cu speranță, compasiune și hotărâre „.
Barack Obama, al 44-lea președinte american: „Astăzi îi onorăm pe cei aproape 3.000 de bărbați, femei și copii care au murit la 11 septembrie 2001 și pe cei chiar mai mulți care și-au pierdut viața în serviciul țării noastre în cele două decenii de atunci. Ne reafirmăm angajamentul de a păstra o legătură sacră cu familiile – inclusiv cu copiii care și-au pierdut părinții și care au demonstrat o rezistență atât de extraordinară. Dar această aniversare se referă și la ceea ce am învățat în cei 20 de ani de la acea dimineață îngrozitoare”.
Senatorul american James Risch: „Douăzeci de ani mai târziu, sunt încă greu de înțeles aceste acte de răutate pură … Am susținut întotdeauna eforturile de a pune capăt războiului din Afganistan într-un mod care să-i păstreze pe americani în siguranță, dar am mari îngrijorări cu privire la faptul că retragerea dezastruoasă a președintelui Biden din Afganistan va șterge douăzeci de ani de câștiguri obţinute în războiul împotriva terorii și ne va pune din nou în pericol”.
Justin Trudeau, premierul Canadei: „În condiţiile în care reflectăm la ultimii 20 de ani, rămânem dedicați poporului afgan și continuăm să promovăm şi să susţinem protejarea drepturilor fundamentale ale omului în Afganistan – în special pentru femei și fete. De asemenea, vom continua să sprijinim membrii activi și veteranii Forțelor Armate Canadiene și pe numeroșii funcționari publici care au slujit în Afganistan. Și ne amintim de cei care și-au pierdut viața apărând pacea, libertatea și democrația”.
Regina Elisabeta a Marii Britanii: „… gândurile și rugăciunile mele – și cele ale familiei mele și ale întregii națiuni – se îndreaptă spre victimele, supraviețuitorii și familiile afectate, precum și spre primii care au intervenit și spre membrii echipelor de salvare chemați la datorie … așa cum îi onorăm pe cei din multe națiuni, credințe și medii care și-au pierdut viața, aducem un omagiu rezistenței și determinării comunităților care s-au unit pentru a reconstrui”.(REUTERS – 11 septembrie)/opopescu/dsirbu