Anul de învățământ preuniversitar debutează și cu proteste ale asociațiilor de elevi

Școlile îşi deschid astăzi din nou porțile în plină ascensiune a celui de al patrulea val al epidemiei de coronavirus. Cei mai mulți dintre elevi vor intra fizic în sălile de clasă, însă sunt și câteva mii care vor face cursurile online. Anul de învățământ preuniversitar debutează însă și cu proteste ale asociațiilor de elevi, care atrag atenția asupra neajunsurilor din sistem. Nicoleta Stoian vine cu mai multe informații:
Reporter: Aproape 3 milioane de elevi încep astăzi un nou an școlar, majoritatea urmând să fie fizic în bănci. Circa 7.000 vor rămâne însă în fața ecranelor din cauza numărului mare de îmbolnăviri înregistrat în localitățile lor sau pentru că nu le-au fost reparate școlile. În clase, purtarea măștii de protecție va fi obligatorie, iar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a dat asigurări că toate unitățile de învățământ au măşti disponibile și materiale de dezinfecție. Dintre cei peste 300.000 de angajații din sistemul de educație s-au vaccinat antiCOVID 61%, la fel, 15% dintre elevii de peste 12 ani.
La început de an școlar, asociațiile de elevi au și unele nemulțumire asupra cărora vor atrage atenția în această după-amiază printr-un protest organizat în Piața Victoriei. Se solicită bani suplimentari de la bugetul de stat, în special pentru unele reparații capitale la unitățile de învățământ, și actualizarea planurilor cadru. De asemenea, reprezentanții elevilor consideră că este necesară mărirea cuantumului minim al burselor, creșterea numărului de consilieri școlari şi generalizarea programului „Masa caldă”. Ei atrag atenția că a scăzut calitatea actului educațional, a crescut rata abandonului școlar, iar tot mai mulți absolvenți ai claselor a VIII-a și a XII-a nu se prezintă la Evaluarea Națională, respectiv, examenul de bacalaureat./amirea/sdm2

RRA – 13 septembrie