Revista presei internaționale – 14 septembrie

Papa Francisc și-a început vizita pastorală în Slovacia, unde va rămâne până miercuri, informează presa internațională. „Pelerin la Bratislava, îmbrățișez cu căldură poporul slovac și mă rog pentru această țară cu rădăcini străvechi și cu un aspect tânăr, astfel încât să poată fi un mesaj de frăție și pace în inima Europei”, a scris Suveranul Pontif în Cartea de Onoare a Palatului Prezidențial din Bratislava, consemnează RaiNews. Vorbind despre pandemie, Papa a subliniat că este testul timpului nostru și că poate fi o oportunitate de a ne regândi stilul de viață și de a construi împreună viitorul, citează RaiNews. Anterior, la Budapesta, Papa Francisc l-a întâlnit pe premierul Victor Orban, liderul dreptei suveraniste, amintește The New York Times, opinând că această întâlnire ar putea veni, sau nu, în sprijinul eforturilor depuse de premierul ungar pentru a câștiga simpatia alegătorilor, înaintea apropiatelor alegeri din Ungaria, și de a-i întări relațiile cu tradiționaliștii catolici din Europa și din Statele Unite.
La Strasbourg, europarlamentarii se vor reuni, miercuri, într-o sesiune plenară, pentru a asculta raportul anual despre starea Uniunii, ce va fi prezentat de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, anunță EUObserver. La un an și jumătate de când pandemia de Covid-19 a marcat viețile tuturor, este de așteptat ca von der Leyen să elogieze programul de vaccinare al UE și planul de redresare economică, preconizează EUObserver.
În Franța, startul pre-campaniei electorale a fost dat de liderul francez de extremă dreapta, Marine Le Pen, cu un atac la adresa președintelui Emmanuel Macron, rivalul său în alegerile prezidențiale din 2017, notează Le Figaro. „Știm cine este Emmanuel Macron și ce reprezintă. Se pare că francezii vor să aleagă între el și mine. În realitate, este o alegere între globalism și naționalism”, a argumentat Le Pen, citată de Les Echos. La rândul său, fostul comisar european, fost ministru de externe și negociator pentru Brexit, Michel Barnier, a adăugat accente suveraniste campaniei sale prezidențiale, sugerând că Palatul Elysee ar merita un „Frexit”, fără a folosi termenul ca atare, dar transmițând astfel un semnal dezastruos care va face deliciul detractorilor Europei, comentează Liberation.
În același timp, fostul prim-ministru polonez și fost președinte al Consiliului European, Donald Tusk, care acum care conduce opoziția din țara sa, a avertizat că Varșovia ar putea părăsi Uniunea Europeană „mai repede decât se crede” și a criticat atitudinea beligerantă a guvernului polonez împotriva Bruxelles-ului, care, în opinia sa, „ruinează reputația” Poloniei în Europa, citează La Razon. Dezastre precum Brexit sau o posibilă ieșire a Poloniei din UE nu apar pentru că cineva le-ar planifica, ci pentru că unii nu știu cum să propună alternative, a conchis Tusk, citat de La Razon.
În prima vizită oficială, în zece ani, a unui premier israelian în Egipt, Naftali Bennett s-a întâlnit cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, la Sharm El Sheikh, anunță Jerusalem Post. Pe agenda discuțiilor s-au aflat teme ca situația din Fâșia Gaza și probleme regionale, între care criza din Liban și influența Iranului În Orientul Mijlociu, detaliază Jerusalem Post. Cea mai populată țară arabă și prima care a semnat un acord de pace cu Israelul, în 1979, Egiptul a jucat mereu rolul de mediator, pentru a pune capăt ciclurilor de violențe dintre Israel și mișcarea palestiniană Hamas, amintește Courrier International, în contextul vizitei premierului israelian, care marchează o etapă importantă în dezvoltarea relațiilor de securitate și economice între cele două țări. Totodată, precizează Courrier International, Israelul și Egiptul sunt doi dintre principalii aliați ai Washingtonului în Orientul Mijlociu și beneficiază de un însemnat ajutor militar american.
Coreea de Nord a testat o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune, în weekend, a anunţat agenţia oficială a țării, KCNA. Această activitate subliniază dezvoltarea continuă de către Coreea de Nord a programului său nuclear şi a ameninţărilor faţă de vecinii săi şi de comunitatea internaţională, a reacţionat Pentagonul, într-un comunicat citat de USA Today. Programul armelor nucleare şi cel al rachetelor balistice sunt motivul problemelor profunde ale Coreii de Nord în relaţiile cu SUA, care fac demersuri pentru de a stabili o comunicare cu Phenianul, prin intervenţia reprezentanţei permanente a Coreei de Nord la Naţiunile Unite, subliniază Cumhurriyet. Testul nu a reprezentat o încălcare a sancțiunilor ONU, dar a semnalat o agravare tot mai mare a înarmării în Peninsula Coreea, scrie The New York Times. Coreea de Nord și-a anunțat testarea rachetelor cu două zile înaintea întrevederii pe care ministrul chinez de Externe, Wang Yi, o are programată miercuri, la Seul, cu omologul său sud-coreean, Chung Eui-yong, cei doi urmând să discute relațiile bilaterale și probleme vizând dezarmarea nucleară, menționează ziarul american.
Între timp, China vrea să lanseze o navă spațială-gigant, care ar marca un moment decisiv în războiul spațial cu Washingtonul, notează Le Point. Acest anunț dovedește că Beijingul este ferm hotărât să preia ştafeta fostei Uniuni Sovietice, fiind mai determinat ca oricând să facă din spaţiu un câmp de bătălie, opinează Le Point. Această „ultra-navă” este gândită ca un echipament aerospațial strategic major pentru utilizarea viitoare a resurselor spațiale, explorarea misterelor universului și menținerea pe orbită pe termen lung. Realizarea unui studiu care va avea drept scop studierea fezabilității proiectului va beneficia de cincisprezece milioane de yuani, echivalentul a 2 milioane de euro, detaliază ziarul francez./czaharia/avladucu

(Cristina Zaharia – RADOR)