WWF aniversează 60 de ani de când construiește o lume pentru natură și pentru oameni

București, 14 septembrie 2021 – WWF, una dintre cele mai importante organizații de conservare a naturii din lume, aniversează 60 de ani de activitate. La nivel global, WWF este una dintre cele mai mari și mai cunoscute organizaţii internaţionale non-guvernamentale, care lucrează în scopul conservării naturii, având o reţea de peste 35 milioane de susţinători în întreaga lume şi derulând proiecte în peste 100 de ţări, pe toate continentele.

În toți acești 60 de ani, WWF a depus eforturi pentru protejarea a miliarde de hectare de zone naturale, a salvat mai multe specii grav ameninţate cu dispariţia şi, cel mai important, a determinat milioane de oameni din întreaga lume să observe problemele de mediu cu care planeta se confruntă şi să se implice activ în rezolvarea lor. WWF este recunoscătoare tuturor celor implicați în fiecare activitate pentru binele naturii și al oamenilor, iar crezul organizației este: „Nu putem salva tot ce ne-am dori; dar, dacă ne implicăm, cu siguranţă vom reuşi să salvăm mult mai mult decât dacă am renunţa”, Sir Peter Scott, fondator WWF.

„WWF, cea mai mare organizație mondială pentru conservarea naturii împlinește 60 de ani. Cu această ocazie, facem un apel la acțiune urgentă pentru rezolvarea crizei naturale a climei globale și pentru asigurarea unui viitor sustenabil pentru noi toți. Împreună cu guverne, companii și comunități trebuie să facem mai mult în următorii 10 ani decât am făcut în ultimii 60. Împreună putem”, a precizat Marco Lambertini, directorul general al WWF International.

15 ani de WWF România

În România, WWF este de 15 ani, timp în care construiește un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura, protejând biodiversitatea, folosind înțelept resursele naturale și reducând poluarea. În țara noastră, WWF se implică în dezvoltarea tinerilor și astfel a creat primul program interactiv de educație pentru hrană sănătoasă și sustenabilă. Împreună cu comunitățile locale, autorități și sprijinul donatorilor au reușit să protejeze aproximativ 60.000 de hectare de păduri virgine și cvasivirgine, iar o parte dintre acestea au fost trecute în patrimoniul mondial UNESCO. WWF România a refăcut alături de susținători peste 1500 de hectare de luncă inundabilă în lungul Dunării și în Delta Dunării. Tot în Delta Dunării, au reușit să colecteze peste 1 tonă deșeuri de plastic plutitor.

Lupta cu problemele care afectează sănătatea planetei încă nu este câștigată. Misiunea WWF este de a identifica presiunile care pun în pericol mediul înconjurător, sănătatea oamenilor și a naturii și de a propune soluții pentru rezolvarea lor.  Organizația WWF România le este recunoscătoare tuturor pentru partenerilor corporate, susținătorilor și donatorilor pentru implicare, sprijin și dorința de a face mai bine. Este nevoie de spijin și fiecare poate ajuta pentru un viitor sustenabil.

„În 15 ani de WWF România am întâlnit multe provocări, am creat proiecte de succes, am avut oameni alături și am încercat să pregătim comunități pentru un viitor sustenabil. Noi le mulțumim tuturor pentru eforturi. Ne bucurăm că împreună avem rezultate și ne dorim să continuăm această acțiune ce implică construcția unei lumi pentru natură și pentru oameni. Vom sta aproape de cei care ne susțin și de publicul larg cu informații relevante și vom acționa împreună pentru a genera schimbările de care avem nevoie pentru a proteja natura”, a precizat Orieta Hulea, directorul general al WWF România.

Scopul WWF România este de a reduce la zero pierderea habitatelor naturale și extincția speciilor, să refacă ecosistemele afectate de om și să reducă la jumătate amprenta ecologică a sistemelor de producție și consum prin promovarea utilizării sustenabile a resurselor naturale și a soluțiilor verzi, bazate pe natură, în infrastructură, transport și producție de alimente.

Protejarea pădurilor și stoparea tăierilor ilegale rămâne o prioritate pentru WWF România, la fel și protejarea râurilor naturale și refacerea zonelor umede la scară cât mai mare. WWF se va implica în desemnarea de coridoare ecologice care să asigure conectivitatea rețelei de arii protejate și vom contribui la refacerea populațiilor unor specii aproape amenințate (zimbrul) sau critic amenințate cu dispariția (sturionii).

WWF va rămâne aproape de cei care îi susțin și de publicul larg cu informații relevante și vor acționa împreună pentru a genera schimbările de care avem nevoie pentru a proteja natura.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature)
Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: wwf.ro.

RADOR – 14 septembrie