AUR intră în grevă parlamentară

Realizator: Dana Dumăscu – Alianţa pentru Unirea Românilor intră în grevă parlamentară. Liderii formaţiunii reclamă faptul că moţiunea de cenzură iniţiată de USR PLUS şi AUR nu a fost supusă dezbaterii şi votului. Anunţul a fost urmat în Senat de o serie de declaraţii pe tema viitorului moţiunii. Alina Stănuţă a urmărit subiectul şi vine cu detalii în radiojurnal:

Reporter: Copreședintele AUR Claudiu Târziu declara că grupul AUR intră în grevă parlamentară, iar membrii grupului rămân în Parlament, dar nu vor vota. El spunea că nu există niciun motiv pentru care moțiunea de cenzură USR PLUS – AUR să nu poată fi dezbătută în plenul reunit.

Claudiu Târziu: Noi, cei de la AUR, nu putem admite să asistăm la felul în care se încalcă în mod grosolan Constituția. Ieri a fost termenul-limită la care trebuia să fie dezbătută și votată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Nu s-a întâmplat pentru că există o nouă majoritate în Parlamentul României, PNL-PSD-UDMR, care nu vrea asta. Pretextul că așteptăm un răspuns din partea Curții Constituționale este fals.

Reporter: În replică, liderul de grup al PSD, senatorul Lucian Romașcanu, explica faptul că PSD nu se poziționează de nicio parte în acest conflict.

Lucian Romașcanu: Este un exemplu pe care toată lumea care vrea îl înțelege. Putem să dăm acest guvern jos, vine un nou premier care va depune jurământul, iar când se va pronunța Curtea vom constata că domnul Cîțu este și el premier. Deci lucrurile sunt foarte clare. Sper că lumea care nu are partipriuri politicile le înțelege, iar Curtea Constituțională trebuie să fie pentru toată lumea un stâlp al democrației.

Reporter: Vicepreședintele de grup al USR PLUS, senatorul Ion Narcis Mircescu, susținea că din punctul lor de vedere legea fundamentală este încălcată.

Ion Narcis Mircescu: În momentul de față lucrurile sunt mai mult decât evidente: Constituția este încălcată, pentru că avem o aliniere a noului USL, Ciolacu-Cîţu, care nu mai ține cont de Constituție atâta timp cât are voturile în Biroul Permanent. Nu există niciun fel de altă alianță. USR PLUS nu are, nu va avea alianță cu AUR. Este o moțiune de cenzură pe care noi am anunțat-o și am depus-o, care a fost semnată și de alți parlamentari.

Reporter: Moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS și AUR a fost înregistrată pe 3 septembrie la cabinetele președinților celor două camere și citită pe 9 septembrie în plenul reunit.#HUN/schelaru