Greenpeace – cum a fost The Worst Birthday

Sub sloganul The Worst Birthday, deoarece 2021 a fost un an cu recorduri de temperatură și alerte de fenomene meteo extreme, păduri întregi tăiate ilegal sau arse, poluare, inundații, secetă și ghețari care se topesc într-un ritm alarmant, Greenpeace a marcat, pe 15 septembrie, cu bucurie moderată și reală îngrijorare, 50 de ani de activitate pentru protejarea mediului.

Evenimentul din România a avut loc la Grădina Universitarilor din București, în prezența partenerilor, voluntarilor și activiștilor Greenpeace, iar invitații au participat la o conversație-dezbatere despre istoria Greenpeace și campaniile organizației la nivel internațional și local, criza climatică pe care o traversăm și soluțiile disponibile, dar și despre relația dintre natură și artă. Au luat cuvântul Valentin Sălăgeanu, directorul biroului Greenpeace România, activistul de mediu Ionuț Brigle, climatologul Roxana Bojariu și artista Maria Bălan.

Oaspeții au putut descoperi 50 dintre momentele de referință din istoria de jumătate de secol a a organizației inclusiv sub forma unei expoziții foto, iar instalația „Copacul mimetic”, realizată de Maria Bălan, a atras atenția asupra problemei toaletărilor și tăierilor abuzive de copaci, reprezentând un arbore care încearcă să imite forma omului pentru a scăpa de drujbe, topoare și alte instrumente folosite pentru tăierea lemnului.

Seara s-a încheiat cu proiecția documentarului “How To Change the World”, care detaliază povestea începuturilor mișcării verzi și nașterea Greenpeace.

Câteva foto de la eveniment, mai jos, de aici puteți descărca video aniversar cu subtitrare și fără, disponibil și pe youtube, pentru embed, aici.

Greenpeace este o organizaţie internaţională independentă, prezentă în peste 55 de ţări din întreaga lume, care acţionează pentru a schimba atitudini şi comportamente, pentru a proteja şi conserva mediul înconjurător şi pentru a promova pacea. Greenpeace foloseşte confruntarea creativă, non-violentă, pentru a expune probleme de mediu globale și pentru a împinge adoptarea unor soluții esențiale pentru un viitor verde și pașnic. Valorile Greenpeace sunt non-violența, independența politică și promovarea soluțiilor, iar pentru a-și păstra independența, Greenpeace nu acceptă donații de la guverne, partide politice sau companii, ci se bazează pe contribuţii de la persoane fizice și fundații cu valori comune.

Mulțumiri,

Carla Donciu – Greenpeace CEE, Romania