Premierul britanic, Boris Johnson, şi-a remaniat guvernul, înlocuindu-i pe miniştrii săi cei mai criticaţi

Premierul britanic, Boris Johnson, şi-a remaniat ieri guvernul, înlocuindu-i pe miniştrii săi cei mai criticaţi, pentru a forma ceea ce consideră a fi o ‘echipă unită’ pentru perioada post-pandemie. Analiştii spun că şeful guvernului conservator caută un nou suflu, după un an şi jumătate de criză provocată de epidemia de COVID-19, foarte dureroasă pentru Marea Britanie, şi o retragere din Afganistan foarte criticată, dar şi într-un moment în care Brexitul perturbă aprovizionarea în ţară. Ce schimbări a suferit executivul de la Londra, aflăm de la corespondentul RRA Aura Neag.
Reporter: Premierul Boris Johnson a remaniat patru miniștri importanți. Între ei se află și ministrul de externe, Dominic Raab, care în momentul căderii capitalei Afganistanului în mâna talibanilor, a decis să rămână în vacanță. El a fost intens criticat și pentru felul în care a fost organizată evacuarea civililor din această țară. Dominic Raab a fost numit ministru al justiției și este înlocuit la externe de doamna Liz Truss, care până acum a fost responsabilă de încheierea de noi acorduri comerciale post-Brexit. Ea declara la BBC, acum câțiva ani, că vorbește fără menajamente.
Liz Truss: Nu cred că este cineva care să mă descrie ca fiind un dplomat. Nu sunt foarte diplomată.
Reporter: Un alt ministru schimbat este cel al educației, Gavin Williamson. Sindicatele din învăţământ și opoziția au cerut în repetate rânduri înlocuirea lui din cauza mai multor crize majoredin perioada pandemiei, în special pentru maniera în care a organizat examenele pentru tinerii care se pregăteau de facultate. Toți cei patru miniștri schimbați au fost adesea criticați pe motiv că nu ar avea competența necesară pentru funcția deținută în guvern și toți patru au avut probleme de imagine. Este a doua mare remaniere a guvernului condus de Boris Johnson, după cea din februarie 2020./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 septembrie