2021. szeptember 17

Románia jelenleg kevesebb gáztartalékkal rendelkezik a télre, mint a tavaly

Az idei télre szánt gáztartalék jelenleg mintegy egymilliárd köbméternyi földgázzal kevesebb. A szakemberek szerint e helyzet, egyebek mellett, az Ukrajnán keresztül történő gázszállitások csökkenése miatt alakult ki. Nagy-Bege Zoltán, a Országos Energiaszabályozó Ügynökség alelnöke, úgy véli azonban, hogy a következő két hónap alatt a gáztartalék növekedni fog az idei télre szükséges mennyiséggel, de amennyiben a helyzet megköveteli, importhoz folyamodnak.”Szerintem szeptemberben kétszázmillió, októberben további kétszáz -háromszázmillió köbméternyi földgáz tárolható. És ha elérjük a 2,5-2,6 milliárd köbmétert, akkor az elég kell, hogy legyen, bármilyen kemény tél is lesz”, fűzte hozzá Nagy-Bege Zoltán. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.17)

Romániának mindőssze 500 kilóméternyi vasútvonalat sikerült felújítania, uniós pénzből

Az Európai Unióhoz való csatlakozása óta Romániának több mint öt milliárd eurót bocsátottak rendelkezésére a vasúti hálózat modernizálására. De azóta mintegy 500 kilóméternyi vasútvonalat sikerült reabilitálnia, uniós pénzből, a legfontosabb vasútvonal a Bukarest-Konstanca és Bukarest-Predeal lévén. Sajnos 320 millió euró eluszott, amelyet az Európai Uniótól a Brassó-Segesvár autópálya korszerűsítése kaptunk, mivel a román állam nem tájékoztatta időben az Európai Bizottságot a pályázatok meghirdetésének kontesztációk miatti megkéséséről, nyilatkozta pénteken, Bukarestben Adina Vălean szállitásügyi európai biztos. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.17)

A tanügyminisztérium közölte a települések listáját, ahol a jövő héten a tanitást online tartják

A tanügyminisztérium közölte a települések listáját, ahol a jövő héten a tanitást online tartják, mivel a fertőzöttségi ráta túlépte a hat ezreléket. 13 településről van szó, nevezetesen: a Dolj megyei Bechet város, Negrești-Oaș, négy kisebb település Szatmár megyében, kettő Kolozs megyében és egy-egy település Szeben, Arad, Krassó-Szörény, Szilágy és Neamţ megyékben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.17)

Az RMDSZ cselekvési tervet fogadott el a pénteken tartott kongresszusán

Cselekvési tervet fogadott el pénteken a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Marosszentgyörgyön ülésező kongresszusa a 2021-2024-es időszakra. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elmondta: a dokumentum a legfontosabb kormányzati feladatokat próbálja számba venni, és a következő évek irányát próbálja megszabni. A politikus a kongresszus idején tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a család került a dokumentum középpontjába. Az MTI kérdésére részletezte: az RMDSZ tavasszal vállalta a koalíciós partnerei előtt, hogy az év végéig olyan törvénycsomagot dolgoz ki, amely új alapokra helyezi a romániai családpolitikát. A nyár eleje óta munkacsoport dolgozik az új családpolitikai rendszeren, és az ősz folyamán bemutatja a javaslatait a koalíciós partnereknek. Hozzátette: a szövetség a fejlesztési politikát is úgy alakítaná, hogy általa minden egyes család életminőségét lehessen javítani. Hozzátette: a céloknak erős nemzetpolitikai alapjuk van, de a teljes társadalom számára megoldást kínálnak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.17)

Az Európai Bizottság a következő napokban befejezi a Románia által benyújtott PNRR értékelést

Az Európai Bizottság a következő napokban befejezi a Románia által benyújtott országos helyreállítási terv (PNRR) értékelését, mig a testület elnöke, Ursula vond der Leyen szeptembrer 27-én Bukarestbe látogat, közölte Dana Spinant, az uniós bizottság szóvivője.A terv jóváhagyása után Románia 29,2 milliárd euróba részesül, amelyet reformokra és beruházásokra fordit majd.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.17)

Rozália Gănciulescu, RADOR