Ajutoare de la stat pentru încălzire şi curent electric

Legea consumatorului vulnerabil, adoptată în urmă cu aproape două săptămâni de parlament, a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Guvernul are acum timp să aprobe normele metodologice, astfel încât în această iarnă peste 500.000 de familii, cele mai sărace din ţară, să primească ajutor de la stat pentru încălzire şi curent electric. Sprijinul vine pe fondul unei creşteri semnificative a tarifelor la energie peste tot în Europa. Sunt cele mai mari niveluri din ultimii ani, iar analiştii anticipează că este puţin probabil ca situaţia să se schimbe în curând, aşa că autorităţile au în vedere şi alte măsuri, care să ajute şi persoanele cu venituri medii, dar şi IMM-urile, prin compensarea facturilor care vor veni la iarnă.
Reporter: Cristina Dumitrescu – Legea privind consumatorul vulnerabil se va aplica de la 1 noiembrie 2021 şi în baza acesteia vor primi ajutor persoanele singure care au un venit mediu net lunar de până la 2053 de lei şi familiile în care venitul pentru fiecare persoană este de până la 1.386 de lei. Ministrul muncii şi protecţiei sociale, Raluca Turcan, estima că vor primi sprijin financiar din partea statului mai mult de 500.000 de gospodării. Întrucât preţul energiei electrice şi cel al gazului natural au crescut în ultima perioadă în toată Europa, suplimentar faţă de Legea privind consumatorul vulnerabil, guvernul ia în calcul şi compensarea facturilor la energie electrică şi gaz natural, iar o OUG a fost prezentată în primă lectură în şedinţa executivului. Potrivit premierului Florin Cîţu, este analizată şi o eventuală plafonare a preţurilor la energie şi gaz.
Realizator: Această măsură ar putea fi luată însă numai dacă mai mult de 10 state europene decid să plafoneze tarifele energetice – a explicat aseară tot primul-ministru. El a spus că totuşi nu ar fi de dorit aşa ceva, pentru că deja preţurile sunt mari şi plafonarea nu ar ajuta prea mult consumatorul. În plus, dacă o astfel de decizie ar fi luată de majoritatea statelor europene, ţările care au producţie pe gaze şi de energie, cum e România, vor fi afectate şi vor fi costuri mari pentru economie.
Primul-ministru şi preşedintele Klaus Iohannis s-au întâlnit ieri cu conducerea OMV Petrom, după discuţii similare cu şefii internaţionali de la Enel. Au transmis că greul acestei perioade nu poate fi transferat doar consumatorilor. Explicaţiile creşterii facturilor la energie ţin de creşterea valorii certificatelor verzi şi de majorarea semnificativă a cotaţiilor internaţionale la gaze naturale, pe fondul revenirii spectaculoase a economiei după un an de blocaj în pandemie./lcoman/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 septembrie)