Sticla este unul dintre cele mai fragile și delicate lucruri, însă, cu toate acestea, reprezintă și unul dintre cele mai fine și alese materiale pentru decorarea locuințelor, cea mai mare calitate a sa fiind universalitatea. Fie că este folosită ca accesoriu decorativ, ca piesă de mobilier, la ferestre, uși sau pereți, elementele din sticlă se numără printre cele mai „hot” tendințe în amenajarea casei. Datorită aspectului lor modern și cochet și a faptului că reflectă din plin lumina, orice cameră va părea mai spațioasă și mai strălucitoare. Sticla este unul dintre componentele utilizate pe scară largă în istoria decorurilor și a podoabelor de orice fel. Este folosită de veacuri și nu a încetat niciodată să accentueze frumusețea unui spațiu, în toată esența sa simplă, dar captivantă. Sticla rămâne unul dintre cele mai luxoase elemente ale unei case, adăugându-i atât de mult spațiu și personalitate. Aceasta imprimă acea finețe pe care, oricât s-ar strădui, niciun alt material nu ar putea să o ofere vreodată. Îngrijorările cu privire la faptul că o cameră va fi prea rece în timpul iernii sau prea caldă în timpul verii nu mai reprezintă o problemă datorită dezvoltărilor tehnice în fabricarea sticlei. Acest material are acum o mulțime de avantaje: este puternic, ușor de întreținut, versatil și atractiv. Vine în atât de multe forme, grosimi, culori și finisaje diferite, încât merită luată în considerare pentru următorul dvs. proiect de amenajare interioară. Dacă vă numărați printre cei hipnotizați de frumusețea pură a acestui element uimitor, iubiți stilul modern și doriți să încorporați câteva articole decorative din sticlă în casa dvs. pentru a-i da un aspect luxos, articolul de față este exact ceea ce căutați – o sursă de inspirație.


Avantaje, caracteristici și noi tehnologii

* Mizați pe un aspect mai ușor și mai strălucitor

https://unsplash.com/

Dintre toți factorii care îi determină pe proprietarii de case și pe profesioniștii în design să aleagă sticla în toată casa, este acea dorință pentru o lumină cât mai naturală și o atmosferă generală cât mai aerisită. Adepții acestei modalități all-the-way susțin că multe din aceste proiecte necesită cât mai multe ferestre posibil, pentru a păstra spațiul de locuit cât mai strălucitor cu putință. Unele case au vederi superbe și zone de locuit atât în interior, cât și în aer liber, astfel încât sticla folosită din abundență permite proprietarilor să profite de toate avantajele unui peisaj frumos și ale mediului înconjurător. Specialiștii în design interior pun mare preț pe lumina naturală. În primul rând, lumina naturală este benefică pentru sănătate, întrucât ajută atât la reglarea ceasului intern al organismului, la creșterea nivelului de serotonină din organism, cât și la producerea de vitamina D. Pe lângă beneficiile legate de sănătate, în designul interior, lumina naturală poate mări vizual dimensiunile camerei, poate crea un spațiu vizibil relaxant și poate scoate în evidență mobilierul, finisajele, pardoseala și texturile. Sticla transmite până la 80% din lumina naturală disponibilă, care pătrunde într-o încăpere, fără decolorări, îngălbeniri sau întreruperi. Cererea de uși sau pereți din sticlă este într-o continuă creștere și în încăperi mai puțin vehiculate, cum ar fi bucătăria, legătura interiorului cu natura și lumina diurnă fiind extrem de benefică oriunde s-ar afla. Specialiștii susțin că încep să vadă din ce în ce mai multe uși din sticlă sau uși pliante și ferestre considerabil mai mari, care se alătură spațiilor interioare și exterioare, toate acestea fiind atribuite oamenilor care caută un stil de viață pe cât de simplu pe atât de curat. O fațadă din sticlă nu poate avea rival din partea niciunui alt material în ceea ce privește legătura dintre exterior și interior, cel puțin din punct de vedere estetic. Utilizarea sticlei în locul materialelor clasice poate schimba dramatic joncțiunea dintre ambientul interior și cel exterior, pentru simplul motiv că aceasta permite privirii să pătrundă dincolo de elementul construit.

* Îmbrățișați stilul modern și ușor futurist

Lungimea ferestrelor și deschiderile mai mari ale acestora se potrivesc perfect cu popularitatea crescândă a stilurilor arhitecturale contemporane. Proprietarii de case și designerii par să graviteze spre linii mai curate și mai deschise. Arhitecții propun mai mult ca oricând ferestrele din podea până în tavan cu foarte puține întreruperi. Acest tip de ferestre presupune lățimi și înălțimi mai mari, împingând cu adevărat dimensiunile până la extrem. Există o tendință uriașă pentru arhitectura contemporană, acest lucru fiind vizibil inclusiv în aceste dimensiuni considerabile care merg doar cu acest stil de design. Cantitatea crescută de lumină naturală este ceea ce caută oamenii din ziua de azi, poate și pentru că acest lucru implică inclusiv extinderea viziunii asupra vieții. Totodată, dacă vă doriți un stil industrial, optați pentru rafturi din sticlă cu ramă metalică neagră. Acestea pot fi adaptate în funcție de propriile gusturi, cu ajutorul decorațiunilor. Pentru un stil glam, alegeți o ramă metalică aurie în locul celei negre. Adăugați și un bar tip cărucior și veți avea un living demn de imaginile din reviste. În dormitor, optați pentru noptiere din sticlă. Vor da un aer elegant, însă, în același timp modern, întregii camere. Accesorizați-le cu cărțile preferate și nu uitați de lumânările parfumate, pentru o atmosferă plăcută. În bucătărie sau dining puteți opta pentru o masă din sticlă. Dacă sunteți în căutarea unui stil ușor futurist, puteți adăuga și scaune din plexiglas. Însă, cele mai la modă în zilele noastre, sunt tavanele din sticlă. Zona de odihnă, terasa şi balconul arată excelent cu tavane din sticlă, înrucât reflectă lumina soarelui în timpul zilei şi vă permite să admirați noaptea cerul înstelat. Un perete despărțitor în stil industrial, de exemplu, permite dormitorului să aibă propriul său spațiu bine definit, fără a-i diminua totuși deschiderea generală.

* Eliminați cadrele sau ramele

Păstrarea ferestrelor cu un număr minim de rame sau ferestrele fără grătare (bare metalice) permit ca acel sentiment de larg și deschis să fie și mai imersiv. Ferestrele fixe (cele care nu se deschid) pot „găzdui” geamuri mai mari din sticlă. Ferestrele în stil industrial sunt acum la mare căutare și suntem siguri că această tendință va crește văzând cu ochii. Folosirea unor alte culori, mult mai închise, pentru cadre și rame, cum ar fi gri închis, este și ea în creștere, cunoscând o popularitate recentă. Finisajele cu cadre mate cunosc, de asemenea, o dezvoltare treptată dar sigură. Elementele de „hardware”, împreună cu stilul arhitectural contemporan, au devenit mai elegante și mai rafinate. Desigur, prima caracteristică care vă vine în gând referitor la utilizarea sticlei sunt uşile şi ferestrele. Nu este un concept nou, dar totuşi puteți ieşi din tipare, făcându-le mari, din podea până în tavan. Aceste ferestre arată încântător. Lărgesc vizual camera şi permit luminii să pătrundă în cele mai depărtate colţuri, micşorându-ţi, astfel, şi cheltuielile pentru energia electrică. Deşi ați crede că intimitatea vă va fi zădărnicită, iar vecinii vor fi la curent cu toate activităţile dvs. casnice, geamurile şi uşile din sticlă au un singur sens, adică să vezi, dar nu și să fi văzut.

* Fiți creativi cu sticla atât în interior, cât și la exterior

Caracteristicile din sticlă sunt afișate și dincolo de ferestre, sub formă de compartimente, uși exterioare și balustrade. Închipuiți-vă numai un balcon realizat în totalitate din sticlă! Este adevărat că este recomandată sticla mată sau colorată, dar tot sticlă este! Elementele constructive din sticlă reprezintă una dintre cele mai moderne și mai noi soluții pentru ansamblurile rezidențiale, atât în domeniul pereților de (re)compartimentare și al fațadelor, cât și în cel al mobilierului de interior și de exterior. Prin instalarea unor pereţi întregi de sticlă transparentă sau translucidă, cu geam mat, vopsit, colorat sau vitraliu, puteți moderniza instantaneu stilul casei dvs. O altă opţiune este să utilizați blocuri de sticlă de diverse modele pentru a crea pereţi despărţitori sau ecrane pentru separarea spaţiilor. O terasă însorită sau o sufragerie încăpătoare, despărţite prin sticlă de cealaltă parte a casei, vor părea extrem de primitoare. Cabinele de duș din sticlă fără rame au un aspect aerisit și extrem de elegant și actual, cu efect înnoit, proaspăt și răcoros. Scările din sticlă au fost popularizate de arhitectul Peter Bohlin, proiectându-le pentru iconicul Fifth Avenue Apple Store din New York. În clădirile rezidenţiale sticla este folosită mai des la balustrade sau trepte. Datorită transparenţei, scările din sticlă par că plutesc. Nu blochează nici lumina, nici vederea. Astfel scara devine, prin luminozitatea şi transparenţa sa, o sculptură contemporană eterică.

* Optați pentru elemente mai ecologice și mai eficiente

Un alt motiv pentru care sticla cunoaște o asemenea popularitate este progresul tehnologic în performanța și eficiența acestui material. Îmbunătățirea izolației și a rezistenței la intemperii din ultimii ani au permis proprietarilor și designerilor să includă și mai mult sticlă. Chiar și proprietarii de case din zonele mai friguroase ale globului sunt conștienți de faptul că pot obține sticlă mai eficientă din punct de vedere energetic pentru a satisface nevoile climatului în care trăiesc, îmbunătățindu-și confortul și reducând costurile. Sticla existentă în prezent pe piață poate fi modernizată sau extinsă, iar diferitele tratamente la care poate fi supusă permit o performanță termică mai bună. Alte dezvoltări relativ noi, cum ar fi geamurile electrochromice, pot chiar ajuta la reglarea nivelului luminii și a căldurii prin crearea unui efect optic de umbră. Imaginaţi-vă doar că vă treziţi în întunericul dimineţii de iarnă timpurie, dar în loc să aprindeţi lumina, activaţi un comutator care trimite un semnal electric prin intermediul sticlei electrochromice a ferestrei dvs. Geamurile se transformă, instantaneu, din întunecate în transparente, permiţând căldurii şi luminii naturale să vă umple casa. Astfel, noile tehnologii ale „ferestrelor inteligente” le-ar face mult mai economice, permiţând controlul asupra cantității de lumină solară şi căldură, fapt ce duce la scăderea semnificativă a costurilor pentru energie. Noile tehnici de prelucrare a sticlei au permis producerea unor geamuri foarte performante, cu rezistențe și forme de-a dreptul uluitoare. Datorită conductivității termice reduse, sticla este un material ce oferă o bună protecție împotriva excesului de căldură sau frig. De asemenea, în cazul folosirii sticlei, zgomotul și pericolul incendiului sunt reduse substanțial. În ziua de azi, sticla se poate curba, poate fi extrem de rezistentă la șocuri puternice, iar culoarea se poate alege în funcție de preferințe, dintr-o diversitate impresionantă de nuanțe.

Tehnici de utilizare a elementelor din sticlă pentru o casă plină de farmec

https://unsplash.com/

* Mesele din sticlă – Folosite pe holul de la intrare, spațiul va deveni instantaneu mult mai mare. O masă de sticlă simplă, cu un cadru curat și fără detalii suplimentare, ar fi perfectă pentru holul de la intrare. Această zonă este percepută, de obicei, ca fiind foarte aglomerată, mai ales dacă există un cuier, un pantofar sau alte asemenea dulăpioare. Chiar dacă utilizarea sticlei în mobilier nu este ceva nou, opţiunile au devenit din ce în ce mai bune datorită noilor tipuri de sticlă disponibile, tehnologiilor inovative de modelare, desenare şi gravare. Unele dintre cele mai utilizate tehnici de decorare cu elemente din sticlă sunt mesele de bucătărie sau cele de cafea. De asemenea, puteți utiliza sticlă în suporturi şi dulapuri. Arată extrem de elegant şi modern. Rafturile plutitoare din sticlă sunt perfecte pentru spaţii mici.

* Mesele cu geam – Pentru a accentua sau pentru a etala o masă cu o bază interesantă, alegeți un capac de sticlă transparent.Nu numai că vă va permite să admirați baza, dar va deveni un loc de luat masa mult mai aerisit.

* Sticlă combinată cu alb – Orice încăpere în care se vor folosi obiecte din sticlă combinate cu elemente albe va fi una aerisită și vizibil mai spațioasă. Chiar dacă nu este atât de mare, se va simți astfel datorită elementelor de sticlă și a pereților de un alb imaculat.

* Prelungiri din sticlă – Pentru insula de bucătărie, o extensie de sticlă ar părea mult mai puțin intruzivă decât o variantă masivă din lemn sau oțel, de exemplu.Aceasta va fi o frumoasă masă-consolă care parcă va pluti deasupra solului.

* Texturi interesante – Blaturile din sticlă au o textură și un design foarte interesante. Marginile nu trebuie să fie perfect liniare sau drepte, acest lucru oferindu-i și mai mult caracter.

* Geamuri pentru vederi neobstrucționate – Instalați balustrade de sticlă dacă doriți ca terasa dvs. să vă ofere niște priveliști panoramice uimitoare. Vitraliile sunt o dovadă de stil rafinat. Puteți obţine ferestre unice, folosind atât desene abstracte, cât şi motive distincte, cum ar fi figuri, buchete de flori, forme geometrice şi multe altele.

* Podele de sticlă pentru un efect dramatic – Podelele de sticlă sunt întâlnite în multe modele de design modern. O idee ar fi să faceți din sticlă doar o porţiune a pardoselii, cu marginea din jurul ei din alt material. La podele se foloseşte sticlă mată, pentru a nu aluneca şi pentru a evita accidentările. Efectul pe care „parchetul” de sticlă îl poate avea asupra unui spaţiu este cu adevărat uimitor. Podeaua de sticlă este adesea folosită în combinaţie cu scările de sticlă şi de obicei la etajele superioare ale casei pentru a permite luminii să circule. Pentru un aspect absolut fabulos, este recomandată folosirea lor sub acoperişurile din sticlă.

* Pereți de sticlă pentru duș – Pereții din sticlă nu trebuie să fie transparenți. Pentru duș, de exemplu, puteți folosi un perete din sticlă de culoare bleu, care va fi în ton cu spațiul și va arăta absolut fabulos. Culoarea este atrăgătoare, dar și relaxantă în același timp. În baie, sticla este folosită pentru a crea dulapuri, rafturi şi lavoare moderne. Puteți utiliza pereţi despărţitori de sticlă pentru zonele de duş sau puteți construi chiar o cabină de duş din sticlă. Intimitatea devine problematică atunci când folosiți un material transparent. Dar, există pereţi din sticlă care-şi schimbă opacitatea când se aprinde lumina, de exemplu, peretele transparent devenind complet alb. O alternativă modernă pentru clasica „faianță” este placarea pereților cu sticlă colorată. Pe lângă beneficiile decorative, placările cu sticlă sunt definite și de practicitate, dar și de ușurința montării datorită numărului redus de rosturi de îmbinare ce nu necesită chituire.

* Pereți îmbinați cu plafoane din sticlă – Dacă doriți ceva cu adevărat special, construiți o mică extensie sau o anexă la propria casă, în care să folosiți atât pereți, cât un acoperiș de sticlă, astfel încât peisajul să fie unul complet și inedit. În interior, puteți crea un spațiu de locuit casual, sau o zonă de luat masa.

* Spații sociale separate cu pereți de sticlă – Spații, precum sufrageria și zona de servit masa, sau alte încăperi în care pur și simplu socializați pot rămâne separate, și în același timp conectate cu restul locuinței, prin intermediul pereților din sticlă. Aceștia le vor face să se simtă mai spațioase, iar întreaga zonă va părea mai coerentă și mai legată.

* Dulapuri ornamentale din sticlă – Acestea fac mult mai ușoară adăugarea unor decorațiuni de sărbători, de exemplu. Dacă aveți ornamente rămase din pomul de Crăciun, puneți-le la loc de cinste.

* Ornamente de sticlă – Nu numai că reflectă lumina, făcând spațiul mai strălucitor, dar sunt și deosebit de frumoase. Să nu uitați de sticla pictată, colorată, sau fațetată! Faceți o declarație festivă cu idei ușoare de ornament, cum ar fi de exemplu, o vază, un bol, un set de suporturi de lumânări, bomboniere sau un ceas de perete.

* Corpuri de iluminat din sticlă colorată sau/și transparentă – De la elegantele candelabre și până la banalele lămpi de birou toate sursele de iluminat sunt confecționate practic din sticlă. Așa că nu mai stați pe gânduri și achiziționați plafoniere, aplice, veioze, lămpi de veghe pentru copii, lustre, lampadare! Nu numai că reprezintă una dintre cele mai ușoare căi de utilizare a sticlei, dar vă veți schimba radical aspectul locuinței. Există o sumedenie de modele de lămpi din sticlă: din diferite tipuri de geam, în diferite forme, dimensiuni şi culori. Puteți utiliza şi candelabrele de cristal pentru a stiliza interiorul.

* Boluri cu ornamente de sticlă – Una dintre cele mai ușoare căi de a decora cu ornamente de sticlă este să le puneți într-un recipient sau pe o tavă. Amestecați și potriviți ornamente din sticlă transparentă și colorată până când obțineți aspectul dorit – posibilitățile sunt aproape infinite! Efectele decorative speciale pot fi obţinute și prin combinarea obiectelor din sticlă cu diverse materiale precum pietre de apă, nisip, conuri de brad colorate, crenguțe în diferite forme și mărimi şi, nu în ultimul rând, flori. Lumânările parfumate în vase din sticlă  sunt și ele decoraţiuni moderne pline de personalitate.

* Personalizarea ornamentelor de sticlă – Obiectele simple, cum ar fi sticle sau borcane, în toate formele și mărimile posibile pot fi decorate cu orice vă trece prin minte – de la benzi de hârtie, tăieturi din reviste, materiale croșetate, sfoară, fundițe, panglici, dantelă, autocolante cu diferite mesaje, ca să nu mai amintim și faptul că pot fi vopsite, obținând astfel niște recipiente absolut unice.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.homedit.com/how-to-use-glass-to-decorate-your-home/

https://www.houzz.com/magazine/5-ways-people-are-going-bolder-with-glass-stsetivw-vs~117737653

https://housing.com/news/use-glass-home-decor/

https://www.livspace.com/in/magazine/room-decor-with-glass

https://www.architectureartdesigns.com/creative-ideas-to-use-glass-in-your-home-decor/

https://www.architectureartdesigns.com/10-really-fascinating-ways-to-add-glass-in-your-home-decor/

https://www.houzz.co.uk/magazine/decorating-10-ways-to-incorporate-glass-into-your-home-stsetivw-vs~34768957

https://glass-forest.com/blogs/news/5-really-fascinating-ways-to-add-glass-in-your-home-decor

https://kingsglass.ca/use-glass-brighten-home/