2021. szeptember 20

A PSD benyújtja saját kormánybuktató indítványát, ha az USR-PLUS-é alkotmányellenesnek bizonyul

A parlament legnagyobb frakciójával rendelkező, ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) maga fog bizalmatlansági indítványt beterjeszteni a Florin Ciţu vezette jobbközép kormány ellen, ha az USR-PLUS szövetség által kezdeményezett, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) támogatásával benyújtott kormánybuktató indítványt alaptörvénybe ütközőnek minősítené az alkotmánybíróság – közölte hétfőn Radu Oprea, a PSD szóvivője. A PSD vezetőségének hétfői ülése után tartott sajtóértekezletén Oprea leszögezte: pártja az USR-PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványát is kész megszavazni, és támogatni is fogja annak mielőbbi napirendre tűzését, amennyiben az alkotmánybíróság elutasítja az ellene beterjesztett szabályossági óvást. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.20)

Az AUR meghatározatlan ideig parlamenti sztrájkba lép

Meghatározatlan ideig parlamenti sztrájkba lépnek a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) törvényhozói a bizalmatlansági indítvány napirendre tűzésének akadályoztatása miatt – jelentette be hétfőn Sorin Lavric szenátor. A politikus közlése szerint a párt döntéséről már tájékoztatta a szenátus házbizottságát. Hozzátette, tisztában van azzal, hogy a tiltakozásuk nem éri el a célját, de szerinte ez az egyetlen módjuk felhívni a figyelmet „a visszaélésre”. Sorin Lavric elmondta: az AUR szenátorai jelen lesznek a plénumban, az ülésterem erkélyén, de nem szavaznak, később pedig átmennek a képviselőházba tiltakozni. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.20)

Koronavírus Romániában: Több mint háromezer új fertőzést regisztráltak

Elhunyt 78 beteg és 3300 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában – jelentette hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A jelzett időszakban alig több mint 21 ezer tesztet végeztek el. A GCS szerint olyan személyekről van szó, akiknek korábban nem volt pozitív teszteredményük. Az új esetekkel 1 152 052-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma, 1 079 814 személyt ugyanakkor gyógyultnak nyilvánítottak. Az új igazolt esetek mellett 399 személynek ismét pozitív lett a koronavírustesztje. A 78 elhalálozott közül 67-en más betegségben is szenvedtek. Velük 35 592-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában a járvány kezdete óta. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.20)

Európai uniós támogatásból segítené a kormány a magyar gyerekek román nyelvtanulását

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezésére európai uniós alapokból segítené a kormány a nemzetiségi, ezen belül a magyar gyerekek román nyelvtanulását, amely célra egy 10 millió euró összértékű projektet hirdettek meg – közölte hétfőn a romániai magyar érdekvédelmi szervezet. Az RMDSZ közleménye Hegedüs Csillát, a román európai alapok minisztériumának államtitkárát idézte, aki elmondta: minden gyereknek meg kell adni a lehetőséget, hogy megtanuljon románul, ez a célja az európai alapok és az oktatási minisztérium közös projektjének, amelyet a napokban bocsátottak társadalmi vitára a humánerőforrás-fejlesztési operatív program keretében. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.20)

Andrei Demeny