THE WASHINGTON POST: Atacul dintr-o pădure din România scoate la lumină ‚flagelul’ reprezentat de tăierile ilegale

 

THE WASHINGTON POST (SUA), 18 septembrie 2021 – Vineri, autoritățile au făcut cunoscut că doi jurnaliști și un ecologist au fost bătuți de presupuși tăietori ilegali de lemne într-o pădure din nord-estul României în timp ce filmau un documentar despre despăduririle ilegale.
Un purtător de cuvânt al poliției a precizat că în atacul de joi, survenit în județul Suceava, au fost implicate 11 persoane care în prezent sunt interogate. Victimele s-au ales cu răni care însă nu le pun viața în pericol, iar aparatura lor a fost distrusă.
Guverne succesive din România au încercat să soluționeze problemele tot mai răspândite legate de despăduririle ilegale – un fenomen care a atras critici dure din partea Uniunii Europene, în care și România este membră. În trecut s-au mai semnalat o serie de incidente violente – unele soldate cu morți – incidente în care au fost implicați presupuși tăietori de lemne clandestini, iar autoritățile au fost acuzate cu nu depun destule eforturi ca să soluționeze problema.
„Vă asigur că Poliția Română tratează aceste atacuri cu cea mai mare atenție”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al poliției, Georgian Drăgan. „Vor fi luate toate măsurile legale”. El a spus că despăduririle ilegale sunt un ’flagel’, iar pentru polție problema reprezintă o ‚prioritate’.
Mihai Dragolea, unul dintre jurnaliștii de investigație care a fost atacați în pădure, a declarat pentru Associated Press că atacatorii „erau toți înarmați cu bâte și topoare”.
„Dacă merită să acționezi ca o bandă de crimă organizată împotriva jurnaliștilor și econologiștilor, atunci înseamnă că altfel ai avea mult de pierdut. În toată afacerea e vorba de mulți bani”, a spus el.
Anul trecut, Comisia Europeaană a deschis procedura vizând sancționarea României pentru incapacitatea sa de a împiedica despăduririle ilegale și din cauză că nu respectă legislația UE în zonele protejate sub programul Natura 2000.
Potrivit declarațiilor Comisiei, „autoritățile naționale s-au dovedit incapabile să controleze eficient instituțiile din domeniu și să impună sancțiunile necesare”.
În două cazuri separate din 2019, doi pădurari au fost omorâți în timp ce făceau cercetări legate de niște despăduriri ilegale.
România adăpăstește o zonă vastă de păduri extrem de bătrâne. În țară există a suprafață de aproximativ o jumătate de milion de hectare acoperite cu asemenea păduri, majoritatea aflându-se în Munții Carpați, totalul suprafețelor forestiere la nivelul întregii țăro situându-se în jurul a 7 milioane de hectare.
Ministrul mediului Barna Tanczos a condamnat atacurile de joi și a spus că atacatorii trebuie ”să suporte cele mai dure consecințe legale”. „Nu putem accepta asemenea acte reprobabile care pun în pericol integritatea și chiar viața celor care apără pădurile”, a mai spus el.
Vineri, victimele s-au întâlnit cu avocați puși la dispoziție de organizația Greenpeace Romania și vor adresa procurorilor o plângere penală.
„I-am sfătuit să vină la București… ca să se asigure că din partea poliției vor primi tratamentul adecvat”, a declarat agenției AP Ciprian Gălușcă, de la Greenpeace Romania. „E vorba despre o întreagă istorie legată de corupție, niște povești în care sunt implicate autoritățile locale cu structuri ilegale ale puterii locale, formate din tăietori de lemne”.
Îm 2019, în apropierea Parcului Național Retezat, niște tăietori de lemne l-au bătut pe Gabriel Păun, președintele organizației ecologiste Agent Green, până când el și-a pierdut cunoștința.
„În pofida probelor concludente, respectiv, videoclipuri în care apar fețele atacatorilor, ei putând fi astfel identificați, procurorii nu au pronunțat încă nicio rezoluție”, a spus el. „Sistemul juridic din România încurajează continuarea unor asemenea atacuri violente”.
Articol de Stephen McGrath
https://www.washingtonpost.com/politics/romanian-forest-attack-highlights-illegal-logging-scourge/2021/09/17/7004edde-17f5-11ec-a019-cb193b28aa73_story.html
Traducerea: Alexandru Danga/adanga/czaharia