Croitorul român Vlăduţ Mihail Motau a câştigat Foarfecele de aur

Tânărul croitor Vlăduţ Mihail Motau este câștigătorul prestigiosului premiu Foarfecele de aur 2021, competiţie care împlineşte anul acesta 70 de ani. Ceremonia de premiere a avut loc la Roma, la Casino dell’Aurora Pallavicini, unde au defilat toți croitorii aflaţi în competiție.
Juriul l-a premiat pe acest tânăr student în vârstă de 27 de ani, născut în România şi care locuieşte de opt ani în Italia. Croitorul a lucrat împreună cu maestrul și delegatul regiunii Piemonte, Accademia Daniel Robu, în croitoria acestuia din Torino. Cele trei zile de la Roma au fost pline de întâlniri dedicate analizării situației actuale a profesiei de meșter croitor, care s-a transformat profund în zilele noastre, devenind mult mai complexă.
În această ediție specială, tema aleasă pentru maeștrii viitorului a fost Tehnica și Eleganța. Lucrările finalizate au fost evaluate nu numai de o delegație internă, ci și de un juriu excepțional alcătuit din câțiva mari maeștri ai croitoriei internaționale. Au mai fost acordate Premiul pentru întreaga carieră, Vita da Sarto și Premiul Academiei, care ar fi de fapt cel acordat de Sartori, prestigioasa școală de croitorie fondată în 1575 la dorinţa Papei Grigore al XIII-lea. Membrii externi ai juriului au fost croitoriile internaţionale Huntsman, Cifonelli Paris și Sastreria Manuel Calvo de Mora.
Accademia dei Sartori, cu sediul la Roma, se propune astăzi ca o punte între un trecut de tradiții și un viitor al inovației.
Meșteșugul Maestrului Croitor s-a transformat profund, devenind mai complex și mai dinamic. Astfel, Academia îşi dorește să formeze adevăraţi maeștri al viitorului, pentru care croitoria nu va fi doar o meserie, ci o profesie, în care pot combina abilitățile manuale cu cele manageriale. Pentru a face acest lucru, Academia a creat o școală de formare, care se perfecţionează în fiecare an, fiind în concordanță cu cerințele pieței.
(https://www.ansa.it)/cpaunel/ddaniela