2021. szeptember 22

Florin Cîţu: A koronavirus elleni oltóanyagok beszerzésére vonatkozó eljárást az Európai Unió szintjén állapították meg

Florin Cîţu miniszterelnök szerdán pontosította, hogy a COVID-19 elleni védőoltások beszerzési eljárását az Európai Unió szintjén állapították meg, és hogy az Európai Bizottság által megkötött szerződések alapján minden tagállam – lakosságarányosan – részesül a vakcinákba. Így, a gyógyszergyártókkal aláírt megállapodások értelmében 2023-ig a tagállamok számára 4,4 milliárd adag vakcinát biztositanak, és Románia az EU szintjén engedélyezett vakcina-adagok mintegy 4,3% -át igényelheti, magyarázta Florin Cîţu. A miniszterelnök pontositása azt követően hangzott el, hogy tegnap az Országos Korrupcióellenes Főigazgatóság bejelentette, büntetőeljárást indított a COVID-19 elleni oltóanyagok beszerzési módja miatt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.22)

Az ingatlan piac átlag mintegy egyharmaddal drágult az épitkezési anyagok árának emelkedése nyomán

Az ingatlan piac átlag mintegy egyharmaddal drágult az épitkezési anyagok árának emelkedése nyomán és a munkaerőhiány miatt. Mi több, jelenleg a kereset nagyobb a kinálatnál, mondották a Ziarul Financiar által szervezett szakkonferencia résztvevői. Bukarestben és más városokban hosszú idő után bocsátják ki az építési engedélyeket, városrendezési igazolásokat és egyéb dokumentumokat, hangzott el az ingatlan piac témakörrel szervezett konferencián. Bár a lakás-eladások jóval a várakozáson felül volt  az idén, az ingatlanfejlesztők a jogszabályok kiszámíthatatlanságára és egyértelműségének, valamint a hatóságok és a magánszféra közötti párbeszéd hiányára panaszkodnak. Az ingatlanfejlesztők további  elégedetlenségét váltja ki az 5%-ra csökkentett áfa alkalmazásának egy évvel való elodázása az 140 000 euróig terjedő lakások esetében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.22)

Országos szinten több mint 300 település esik a piros járványügyi besorolás alá

Ezen településeken a fertőzöttségi arány elérte vagy túlhaladta a három ezreléket. A legsúlyosabb a heyzet a Kolozs megyei Katona községben, ahol ezer lakos közül több mint 12-en fertőződtek meg. Temesváron, Zsombolyán és további nyolc Temes megyei településen a Megyei Sürgősségi Bizottság hétvégére bevezette az éjszakai karantént, miután a koronavírus-fertőzés aránya meghaladta az ezer lakosra vetített négy esetet. Éjszakai kijárási tilalmat vezettek be hétközben is Bükkfalván és Temesmórán, ahol a fertőzöttségi arány meghaladja a 7,5 ezreléket. Az üzleteket 18:00 órakor zárják, mig 20:00 és 5:00 óra között a személyek mozgása csak a saját felelősségére tett nyilatkozat alapján engedélyezett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉ – 09.22)

Romániában a jövő héttől felvehető a harmadik oltás

Romániában szeptember 28-tól kezdődően bárki megkaphatja a koronavírus elleni harmadik oltást, ha legalább fél éve megkapta már a Pfizer, a Moderna vagy az AstraZeneca oltóanyagának második dózisát, jelentette be szerdán Florin Cîţu miniszterelnök. A döntést az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) és a kampány lebonyolításában érintett hatóságok – a védelmi minisztérium, a közegészségügyi intézet és az országos gyógyszerügynökség – képviselői közösen hozták meg.Cîţu hozzátette: a harmadik adag vakcina minden esetben mRNS (hírvivő ribonukleinsav) alapú lesz, tehát azok is a Pfizer vagy a Moderna által gyártott oltóanyagból kapnak, akiket korábban a vírusvektor-alapú AstraZeneca-vakcinával oltottak be. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉ – 09.22)

Az Európai Parlament PSD-küldöttsége az energiaárak növekedésének sürgös megvitatását szorgalmazta

A Szociáldemokrata Párt (PSD) európai parlamenti képviselőcsoportja az energiaárak elsőbbséggel történő megvitatását szorgalmazta az októberi plenáris ülésszakon. A szociáldedemokrata európai képviselők gyors megoldásokat biztosit’ konkrét európai tervet kérnek a jelenlegi drágulási hullám okozta hatások enyhitésére, tájékoztatott a PSD közleményében, mely megjegyzi, hogy e probléma megoldása a téli időszak közelettével még fontosabbá válik, mivel a drágulás a leginkább a kisjövedelmű családokat és a kisvállalkozásokat érinti. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.22)

RADOR – Rozália Gănciulescu